Društvo

Polemika oko 100 evra za mlade - šta je cilj nove mere koja stiže nakon izbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ana Mihaljčić

10/02/2022

-

20:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je isplata u iznosu od 100 evra državne pomoći građanima Srbije od 16 do 29 godina počela 1. februara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će mladi nakon izbora dobiti još toliko.

U javnosti se potom otvorila polemika da li je ovo način da se glasovi mladih kupuju pred izbore ili država na taj način pokazuje ekonomsku moć i brigu o mladima?

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić kaže da je svaka pomoć dobrodošla, ali da država ipak treba da stane sa davanjem različith vrsta pomoći, a pogotovo onih koje nisu usmerene na građane kojima je najpotrebnija.

"Naša Vlada već dve godine daje različite vrste pomoći. Mali deo te pomoći bio je i selektivnog karaktera i mislim da je to osnovni moj problem - pogotovo kada je bila ona pomoć od sto evra svakom građaninu", ističe Savić. 

Dodaje da "nisu svi građani u istoj poziciji", i da je "nekim ljudima je 100 evra malo manje od penzije, a nekima je to i da ne znaju da su dobili, jer se ni ne potrude da ih podignu". 

"Generalno se slažem da treba biti selektivan, ali ovde to nije moguće, ovde su mladi ljudi. Kako bismo mi sad to ustanovili kome treba više, kome treba manje", naglasio je Savić.

Profesor Zoran Stojiljković sa Fakulteta političkih nauka kaže da je "ovo način da se izbori dobiju pre izbora", dodajući da se birači ovako uslovljavaju.

"Ovo nije direktna korupcija, ali je koruptivno uslovljavanje. Neprihvatljivo pogotovo u onom drugom delu koje se operacionalizuje. Biće u maju, junu, po još 100 evrića i to je nešto što stvara ovu vrstu uslovne zavisnosti očekivanja da ćete na taj način angažovati jedan broj ljudi. Mladi su cinični, nepredvidljivi. Zato ne govorimo o korupciji nego uslovljavanju", kaže Stojiljković.

Uslovljavanje ili ne, ali neki mladi su već iskoristili priliku da potroše svojih 100 evra, a neće biti stidljivi da se prijave ni za sledećih 100.

U anketi za Euronews Srbija, nekoliko mladića i devojaka istaklo je da se prijavilo za prvih 100 evra, a da će to učiniti i u "drugoj turi" novčane pomoći. Neki nemaju određeno na šta će ih potrošiti, ali neki su sebi već odretili "metu" kao što su nove patike.

Prvih 100 evra državne pomoći, student iz Niša Aleksandar Đokić, potrošio je da otplati deo školarine i studentskog kredita, a kako kaže, prijaviće se i za novih 100.

"Verujem da bi mladima značila svaka pomoć od države, ali mislim da je više bitno da država pita mlade šta im je to najpotrebnije. Ova dodela novčane pomoći od 100 evra na mene neće uticati za koga ću glasati na predstojećim izborima", kaže student iz Niša Aleksandar Đokić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da davanjem novčane pomoći država podstiče dodatnu potrošnju i investicije, a da se time ekonomski rast diže na viši nivo. Mladi na novih 100 evra, kako kaže predsednik, mogu da računaju do kraja maja, početka juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija