Društvo

Poljoprivrednici u Zrenjaninu krenuli u protestnu vožnju

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Kovačev

10/02/2022

-

12:49

Poljoprivrednici u Zrenjaninu krenuli u protestnu vožnju
Euronews/Nataša Krstin - Copyright Euronews/Nataša Krstin

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivrednici u Zrenjaninu su sa pedesetak traktora danas izašli u protestnu vožnju upozorenja. Nezadovoljni su trenutnom situacijom u poljoprivredi, cenom đubriva, subvencijama i cenom goriva koja je, kažu, neizdrživa za poljoprivrednike.

"Cena veštačkog đubriva dostigla je hiljadu evra, koliko iznosi cena kvadratnog metra stana u Zrenjaninu i to je neverovatno", za Euronews Srbija kaže Dragan Kleut, predsednik Udruženja poljoprivrednika Banata i koordinator Odbora za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije.

Njihovi zahtevi su subvencije od 200 evra po hektaru u biljnoj proizvodnji do 100 hekara površine, kao i 60 litara nafte po hektaru bez akcize na gorivo takođe do 100 hektara površine. To su sve imali, kažu, ali je pre deset godina "ukinuto preko noći".

"Smatramo da je potrebno dugoročno i sistemsko rešenje koje će biti održivo za proizvodnju u poljoprivredi i da je vlast do sada pokazala nebrigu i lošu nameru, što pokazuje i jučerašnje odobravanje popusta za veštačko đubrivo samo za Braničevski okrug. Time pokušavaju da podele poljoprivrednike po okruzima i mestu stanovanja, što je nekorektno, jer je poljoprivreda na celoj teritoriji Srbiji", navodi Kleut.

Ako se ne ispune zahtevi, poljoprivrednici kažu da će razmotriti radikalizaciju protesta.

Komentari (1)

Milan

11.08.2022 18:52

Ma nemoj, i mi hocemo subvencije od drave za putne troskove i ostale stvari. Sta oni misle, da mogu da blokiraju saobracaj (a to ce se desiti uskoro) jer imaju velike traktore? Treba policija da ih rastera sa puteva da moze i onih 80% gradjana da zivi i radi.

Srbija