Društvo

Upoznajte srpskog pilota koji je usred oluje bezbedno prizemljio avion na Hitrou: "Za nas je to bio običan radni dan"

Komentari

Autor: S.T, T.T.

20/02/2022

-

14:15

Upoznajte srpskog pilota koji je usred oluje bezbedno prizemljio avion na Hitrou: "Za nas je to bio običan radni dan"
Upoznajte srpskog pilota koji je usred oluje bezbedno prizemljio avion na Hitrou: "Za nas je to bio običan radni dan" - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Vest o sletanju aviona kompanije Er Srbija na londonski aerodrom Hitrou usred oluje Junis, ne samo da je oduševila domaću, već i svetsku javnost koja je ponajviše hvalila veštine pilota i način na koji je tako "glatko" prizemljio letelicu.

Pilot koji je upravljao avionom bio je Marko Otanjac, menadžer za bezbednost u saobraćaju i kapetan na avionima erbas A319 i A320, koji je pisanoj u izjavi za Euronews Srbija otkrio da je za posadu to bio običan radni dan iako su vremenski uslovi bili znatno otežani.

"U petak, 18. februara, upravljao sam avionom erbas A319 Er Srbije, koji je sleteo na londonski aerodrom Hitrou, što je na naše iznenađenje privuklo priličnu medijsku pažnju. Ostali članovi posade na ovom letu bili su Bojan Marić kopilot, kao i članovi kabinske posade Nataša Protić, Ljubica Pavlović i  Anja Radojević. Što se nas tiče, to je bilo samo još jedno sletanje, doduše u otežanim vremenskim okolnostima, imajući u vidu da je tog dana, kao i prethodnih, nad tim delom Evrope bila vrlo aktivna oluja koja je nazvana Enis. Naravno, naš Operativni centar je sve vreme pratio vremenske uslove i davao procene", rekao je Otanjac.

 

Kako kaže, sve vreme su bili spremni na različite scenarije - od potencijalnog  pomeranja leta, pa do preusmeravanja na neki alternativni aerodrom.

"Kada je procena bila takva da su vremenski uslovi iznad minimalnih za bezbedno sletanje, posle detaljnih konsultacija, odlučili smo da poletimo za Hitrou. U toku samog leta, kolega kopilot i ja smo neprestano razmatrali vremenske uslove kao i opcije koje smo imali na raspolaganju. Opšte je poznato da je avio-saobraćaj najbezbedniji vid prevoza zbog veoma strogih procedura koje se u njemu primenjuju", rekao je i nastavio:

"Zna se tačno šta su minimalni meteorološki uslovi za bezbedno sletanje i da je brzina vetra za samo jedan čvor bila veća od tog minimuma, mi ne bismo ni pokušali da sletimo. Na kraju je to uspešno obavljeno, što ste imali priliku da vidite i na snimku koji je ovih dana objavljen u velikom broju medija"

Otanjac ističe da je za njega i posadu to bio samo još jedan radni dan, pa im je medijska pažnja veliko iznenađenje.

"Ipak, razumemo da je višečasovni direktni prenos na Jutjubu, koji su pratile stotine hiljada gledalaca uživo, doprineo tome, kao i društvene mreže, po kojima se takođe snimak brzo raširio. U svakom slučaju, drago nam je što je tako, pošto su građani imali priliku još jednom da vide da su srpski piloti izuzetno dobro odškolovani, obučeni i spremni za najrazličitije situacije“, rekao je Otanjac u izjavi za Euronews Srbija.

 

Komentari (0)

Srbija