Društvo

Korona presek: Manje od 3.000 novozaraženih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2022

-

15:45

Korona presek: Manje od 3.000 novozaraženih
Korona presek: Manje od 3.000 novozaraženih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 11.679 osoba, od čega je pozitivno njih 2.648. Preminulo je 45 pacijenata.

Na bolničkom lečenju je trenutno 2.789 a na respirator je priključeno njih 109.

Podsetimo, juče je na koronavirus bilo pozitivno 3.201 osoba, a preminuo je 51 pacijent.

Profesor Lazar Davidović, vaskularni hirurg i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu navodi da pandemija na brojne načine negativno utiče na lečenje ne samo vaskularnih nego i svih ostalih bolesnika.

Ističe da zbog odlaganja operacija na Klinici za vaskularnu hirurgiju sada pacijenti dolaze u gorem stanju.

On je za RTS naveo da u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije na Klinici za vaskularnu hirurgiju već dve godine ne rade tri, već dve operacione sale i da je zbog toga odloženo operativno lečenje onih pacijenata kod kojih je to bilo moguće. Međutim, dodaje, sada oni dolaze u gorem stanju sa jednom kompleksnijom situacijom.

"Na našoj klinici već dve godine ne rade tri već dve operacione sale, znači 60 do 70 odsto kapaciteta zato je odloženo operativno lečenje ne malog broja bolesnika. Oni čije lečenje je moglo biti odloženo prošle i pretprošle godine sad dolaze u daleko gorem stanju sa jednom kompleksnijom situacijom koje njihovo lečenje čini neizvesnijim", objašnjava Davidović.

Navodi da je određen broj njihovih anesteziologa i sestra stalno angažovan u Batajnici.

Komentari (0)

Srbija