Društvo

Ključne promene za nove mame: Minimalac, pet plata za žene sa visokim primanjima i druge ispravljene nepravde

Komentari

Autor: Slavica Tuvić i Jovana Stanković

10/06/2021

-

07:05

Ključne promene za nove mame: Minimalac, pet plata za žene sa visokim primanjima i druge ispravljene nepravde
Ključne promene za nove mame: Minimalac, pet plata za žene sa visokim primanjima i druge ispravljene nepravde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naknada zarade za žene tokom porodiljskog odsustva ne može biti manja od minimalne plate u Srbiji, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je u skupštinskoj proceduri.

Međutim, to ne znači da će žene, koje su imale mala primanja pre trudnoće, moći da računaju na "minimalac" tokom celog porodiljskog odsustva, već na samo jedan period.

Iz Vlade Srbije je nakon usvajanja izmene i dopune zakona saopšteno da pravo na porodiljsko bolovanje žene mogu da ostare 28 dana pre porođaja i da će još tri meseca nakon porođaja ostvarivati naknadu zarade u visini minimalca u Srbiji. 

Ovo je važna vest za mnoge trudnice i porodilje koje su verzijom zakona od 1. jula 2018. godine, oštećene i primanja su im bila smanjena.

"Isplatila se trogodišnja borba"

Nakon što je Vlada Srbije usvojila izmene i dopune Zakona, mora da ih potvrdi i parlament.

"Naša trogodišnja borba se konačno isplatila. Ustavni sud Srbije nije imao izbora, jer su određene odredbe bile do te mere pogrešne i izvesno neustavne da je bilo samo pitanje dana kada će odluke u korist porodilja biti donete. Naša borba se nastavlja, a ovo nas samo dodatno motiviše da ne odustajemo i da se konačno pozabavimo i drugim važnim temama koje se tiču zaštite dece, žena i porodica u celini", izjavila je za Euronews Srbija Tatjana Macura, predsednica Udruženja „Mame su zakon“.

profimedia

Primena Zakona predviđena od 1. jula

Novom verzijom Zakona unapređena je i podrška roditeljima koji imaju bolesno dete. Brisana je odredba zakona kojom nije bilo moguće istovremeno korišćenje prava na naknadu zarade za vreme odsustva sa posla radi posebne nege deteta i dodatka za pomoć i negu koje dete ima po osnovu invaliditeta. Roditelji sada ova prava mogu koristiti istovremeno – kumulativno.

Zakon bi trebao da bude pravedniji i za majke sa visokim primanjima, jer je predviđeno da maksimalna isplata naknade tokom porodiljskog bude povećana sa tri na pet prosečnih zarada.

U neravnopravnom položaju do sada su bile trudnice i porodilje koje su osigurane preko poljoprivrednog gazdinstva.

Sada su njihova prava izjednačena sa ostalim trudnicama i porodiljama, a to znači da naknadu po osnovu rođenja deteta, nege deteta i posebne nege deteta može ostvariti i majka koja je 18 meseci pre porođaja bila poljoprivredni osiguranik (do sada su morale da budu osigurane 24 meseca).

"Amandminama do još boljeg zakona"

Iz Udruženja "Mame su zakon" kažu da će amandmanima pokušati da Zakon još izmene u korist mama.

Neki od amandmana odnose se na garantovani minimalac za sve žene koje tokom porodiljskog odsustva sa posla ostvaruju naknade manje od tog iznosa, zatim da u prosek za naknadu ulaze primanja poslednjih 12, a ne kao do sada 18 meseci, kao i da se izjednače prava preduzetnica sa ostalim porodiljama.

Zakon se ne primenjuje retroaktivno, osim za one odredbe koje su neustavne, što znači da će bolje uslove tokom porodiljskog odsustva imati samo buduće mame.

profimedia

Zakon pred poslanicima u junu

Macura najavljuje da će pravni tim Udruženja "Mame su zakon" ponuditi podršku onim majkama koje se odluče da traže obeštećenje na sudu na osnovu članova zakona koje je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Ustavni sud Srbije je neustavnim ocenio način utvrđivanja visine zarada tokom porodiljskog odsustva, zatim odredbe koje se odnose na poljoprivredne osiguranice kojima se naknada obračunava na osnovu primanja u poslednja 24 meseca.

Neustavnim je proglašen i član zakona koji se odnosi na roditelje dece sa invaliditetom i koji ih je prinudio da biraju između dve naknade – za odsustvo sa posla i za negu deteta.

Udruženje Roditelj: Ispravljene nepravde

U borbi za prava mama, istupilo je nekoliko udruženja. U Udruženju "Roditelj" navode da sa tražili da nadoknade tokom porodiljskog odsustva sa posla ne budu ispod minimalne zarade, kao i da se kao prosek uzima poslednjih 12 meseci, a ne 18 meseci.

“Zadovoljni smo postignutim, ali ima još prostora da se unapredi zakon. Ispravljene su nepravde. Mi smo bili u radanoj grupi kada se menjao veliki deo zakona, ali od našeg dogovora na radnoj grupi i usvajanja zakona 2018. godine  se dosta toga izmenilo. Tako da nismo bili zadovoljni konačnom verzijom”, navela je Dragan Soćanin iz Udruženja "Roditelj" za Euronews Srbija

Kao argument zašto nisu baš svi predlozi udruženja usvojeni na sastancima sa predstavnicima Vlade Srbije i resornog ministarstva moglo se čuti da je Zakon finansijski opterećen, da postoji razumevanje od države, ali da se ne može sve odjednom promeniti.

Soćanin ističe da su preduzetnice i dalje veoma oštećene, ali da je njihov problem usklađivanje i sa drugim zakonima.    

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju za Euronews Srbija kažu da je predlog Zakona prosleđen Skupštini Srbije na usvajanje tokom juna, a da je predviđeno da njegova primena počne od 1. jula.

"Prilikom izrade Nacrta zakona uzete su u obzir sugestije udruženja koja se bave porodicom i decom. Nacrt je urađen u skladu sa raspoloživim budžetskim mogućnostima, ali će se i dalje raditi na njegovom unapređenju", navode iz MInistarstva

Navode i da su izmenjene sve odredbe Zakona koje je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim.

Komentari (0)

Srbija