Društvo

Međunarodni dan žena u senci svetske krize zbog rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/03/2022

-

12:52

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas se beležava se 8. mart, Međunarodni dan žena, ali u velikoj senci svetske krize zbog rata u Ukrajini. U Srbiji je u toku i predizborna kampanja, a predsedničku trku po svemu sudeći trčaće i tri žene - Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica stranke Zavetnici, profesorka Biljana Stojković koju kandiduje koaliciju "Moramo" i Branka Stamenković, bivša predsednica i narodna poslanica "Dosta je bilo", ispred koalicije Suverenisti.

Jelena Višnjić iz Befema rekla je gostujući na Euronews Srbija da je važno da znamo da je veće prisustvo žena u politici preduslov, ali ne i dovoljan uslov za kreiranje drugačije politike - politike po meri žena koje obično podrazumeva i socijalnu pravdu.

"Tako da nema previše optimizma u broju predsedničkih kandidatkinja, pre svega što neke jesu simbol antirodnih politika, vrlo konzervativnih desničarskih struja. Mene svakako njihovo prisustvo u politici i u medijskom javnom diskursu veoma plaši. To su žene koje su postale umiveno lice desnice s jedne strane, a sa druge strane one zaista promovišu sve ono protiv čega se feminizam godinama bori - a to je jedan povratak tradicionalnim ulogama", rekla je Višnjić.

Više o ovom temi pogledajte u videu iznad.

Komentari (0)

Srbija