Društvo

RFZO: Novine u procesu vantelesne oplodnje o trošku države

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

14:41

RFZO: Novine u procesu vantelesne oplodnje o trošku države
RFZO: Novine u procesu vantelesne oplodnje o trošku države - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji svaki šesti par ima problema sa začećem, a u rešavanju tog problema značajno bi trebalo da doprinesu nova pravila u procesu vantelesne oplodnje (VTO), odnosno proširena prava za parove u procesu VTO, a na inicijativu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić podseća da se proširena prava odnose na sve parove koji žele da putem VTO dobiju drugo dete, a već imaju jedno, bez obzira da li je ono dobijeno iz postupka vantelesne oplodnje ili ne.

"Takođe, novina je neograničen broj krioembriotransfera za prvo dete, kao i neograničeno zamrzavanje embriona i za prvo i za drugo dete, a sve o trošku države", rekla je Škodrić za Tanjug. Vantelesna oplodnja se na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, može uraditi u šest državnih i u 13 privatnih ustanova, što je za dve više nego u prethodnoj godini.

Obezbeđeno je i lečenje neplodnosti kod muškaraca, a Sandra Jovanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" rekla je za K1 da je veliki broj mladih muskaraca koji se javljaju sa različitim problemima u vezi sa sterilitetom.

Oni ranije nisu mogli da o trošku države i Fonda učestvuju u postupku vantelesne oplodnje i lečenja neplodnosti.

"Sada je to, srećom, promenjeno. Dobra je vest i što je za prvo dete odobren neograničen broj pokušaja VTO, uz određene kriterijume", rekla je Jovanović.

Prema recima urologa dr Aleksandra Miloševića, jednak je broj muškaraca i žena koji se suočavaju sa reproduktivnim izazovima. Pojasnio je da analize izgledaju tako što se prvo u laboratorijskim uslovima uradi spermogram i ako se ne pronađu spermatozoidi ide sa dalje u dijagnostiku, a potrebne su i hormonske analize i genetsko ispitivanje.

Dodao je da se danas muškarci suočavaju sa većim problemima nego pre, na primer, 20 godina, a razlog je, kaže, u načinu života.

"Kada se dugo sedi za kompjuterom tada se manje luči testosteron, jer nema prirodne potrebe za akcijom. Zbog toga se stvara i manji broj spermatozoida. To su najosetljivije ćelije u telu. I stres ne veliki neprijatelj", rekao je Milošević.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Srbija