Društvo

"Dedinje 2" danas prima prve pacijente, za utorak najavljena 21 operacija, Vučić: Radimo sve da nestanu liste čekanja

Komentari

Autor: Euronews srbija

11/03/2022

-

10:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nova zgrada Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" otvarena je danas, a prve pacijente primiće tokom popodneva. Zgrada ima sve što imaju najsavremenije klinike u Evropi i svetu, a na 14.000 kvadratnih metara lečiće se oboleli od kardioloških i vaskularnih bolesti.

U "Dedinje 2" Vlada Srbije uložila je oko 50 miliona evra, od kojih je više od 15 miliona investirano u najmoderniju opremu. Na proširenje kapaciteta postojeće zgrade instituta zaposleni su čekali 25 godina. Kamen temeljac položen je u junu 2019. godine.

Svečnom otvaranju Dedinja 2 prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić. Direktor Instituta Milovan Bojić rekao da nova bolnica ima sve što je potrebno jednoj modernoj klinici.

"U ovoj oblasti sam 40 godina, a ovakvu intenzivnu negu i operacioni blok nemaju ni Amerika, ni Japan", rekao je Bojić.

Vučiću su lekari predstavili sa kakvom opremom sada Institut raspolaže.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Želim vam mnogo uspeha i da izlečite što više ljudi", rekao je Vučić.

Vučić je obišao i Centar za telemetrijsko praćenje pacijenata. Iz tog centra je moguće praćenje stanja bolesnika koji se uopšte ne nalaze u bolnici, već kod svojih kuća.

Centar ima mogućnost praćenja 120 najtežih pacijenata, a lekari čim primete promene u njihovom  zdravstvenom stanju alarmiraju porodicu i daju instrukcije šta treba da rade.

Jedna od opcija za najteže bolesnike je ugradnja veštačkog srca, što je premošćavanje perioda do transplantacije organa. 

Bojić: "Nebo je granica"

Direktor Milovan Bojić rekao je da su u Institutu i do sada uspešno lečeni pacijenti, ali da je sada samo "nebo granica", da će liste čekanja vrlo brzo nestati.

Dedinje 2 primiće danas prve pacijente, prva operacija biće obavljena u ponedeljak. Uradiće je prof. Božina Radević, koji je pre 27 godina uradio prvu transplantaciju jetre u Srbiji, baš u Institutu Dedinje. Pacijent je i danas živ.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Za utorak je najavljeno da će biti urađeno oko 20 operacija na otvorenom srcu što će biti evropski rekord.

Predsednik Srbije je naveo da ga to posebno raduje, jer je saznao od lekara da je 47 odsto smrtnih slučajeva u Srbiji godišnje posledica kardiovaskularnih bolesti.

"Video sam danas kod svih lekara strast, a ne ka lepom prostoru već šta će moći da urade za građane ove zemlje. Rekli su mi da će u utorak operisati 21 pacijenta. Ponosan što imamo ovakve lekare koji žive - ne za konfor, već za zdravlje građana", rekao je predsednik.

Otvaranje Dedinja 2 ne predstavlja kraj ulaganjima u Institut, sada predstoji rekonstrukcija postojeće zgrade, ali i rešavanje pratećih poteškoća kao što je problem sa parkingom i eventualna izgradnja heliodroma, ukoliko bude tehničkih mogućnosti za to.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Brzo ćemo uraditi garažu sa 60 mesta, ali moramo rešiti trajnije problem parkinga. Tu je u blizini i KBC Dragiša Mišović tako da moramo uraditi veliku garažu od 500- 600 mesta. Druga stvar je heliodrom. Pitanje je da li vazduhoplovne vlasti mogu to da dozvole na ovom mestu. Ako bude moguće rešićemo još jedan problem", rekao je predsednik.

On je rekao da se mora voditi računa o novim bolnicama koje su izgrađene u Srbiji, da se dobro održavaju.

"Što se tiče Dedinja 2 petnaestak godina smo mirni, a posle toga moramo da nabavimo noviju opremu", naveo je Vučić.

Hibridna operaciona sala

Novi blok instituta Dedinje ima 108 bolesničkih postelja, 25 kreveta na intenzivnoj nezi i četiri operacione sale, od kojih je jedna "hibridna", odnosno u njoj se istovremeno obavlja više procedura na pacijentu.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Uprava Instituta najavila je da u utorak planiraju 20 operacija pacijenata koji su na listama čekanja. Sa novom opremom i većim kapacitetima, pre svega odeljenja intenzivne nege, očekuju da će liste čekanja biti rešene za sedam, osam meseci.

Inače, u Institutu za kardiovaskularne bolesti u 2019. godini urađeno je 2.567 operacija na srcu.

Praćenje rada mladih lekara

Predsednik je posetio i novi amfiteatar, gde je predstavljen sistem koji se koristi za praćenje rada kliničkih lekara i specijalizanata, kako bi se obezbedila najbolja moguća nega pacijentima.

"Želimo da izrazimo zahvalnost za priliku koja nam je pružena. Mi smo ovde pronašli i našu Ameriku i Kanadu, i zato ćemo našim radom dati sve da se odužimo svojoj zemlji", rekla je jedna mlada doktorka.

Predsednik Vučić je dodao da mladi lekari imaju priliku da uče od najboljih, i da će im plate rasti u narednom periodu.

"Ono što vam obično ne bi rekli ljudi je da sve zavisi od vašeg truda. Kako kaže kineska poslovica: "Svakoga dana čovek mora da radi kao što jede i pije", i zato vas ja molim da budete vredni i marljivi, i da ne slušate one koji vam govore da će vam sve pasti sa neba. Radite još više nego do sada. Hvala vam i mnogo sam srećan što sam mogao danas da vas vidim" rekao je Vučić.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija