Zdravlje

Načelnik koronarnog odeljenja na Dedinju: Trudnice su ekstremno ugrožene od korone

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

17:42

Načelnik koronarnog odeljenja na Dedinju: Trudnice su ekstremno ugrožene od korone
Načelnik koronarnog odeljenja na Dedinju: Trudnice su ekstremno ugrožene od korone - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U nedelji za nama gotovo da nije prošao nijedan dan, a da nismo pročitali vest o smrti trudnice u Srbiji. Trudnice su posebno ugrožene ali i kardiovaskularni bolesnici koji na intervencije čekaju mesecima, a zbog pandemije liste čekanja na kardiološke intervencije su se utrostručile, rekao je dr Srđan Bošković, načelnik Koronarne jedinice iz Instituta za kardiovaskulerne bolesti Dedinje.

"Trudnice i inače imaju poremećaj koagulacije u poslednjem trimestru trudnoće. Imaju povišen d-dimer. Takođe, mehanika njihovog disanja je drugačija zbog velikog stomaka. Trudnice su zato ekstremno ugrožene zbog korone", rekao je Bošković gostujući na televiziji K1.

Dodao je da trudnicama savetuju i vakcinaciju protiv gripa, ali da je jedino rešenje za sve, ipak, vakcina protiv koronavirusa i što manje kontakata sa ljudima.

"Bolje da ne znate šta sve viđam u bolnici u Batajnici. Svako ko ne želi da se vakciniše trebalo bi da samo na 15 minuta prošeta hodnicima bolnice. Videće ljude u punoj snazi na ivici smrti. Oko 20 odsto pacijenata su mladi", naglasio je Bošković.

Istakao je da ne razume kako polovina stanovnika Srbije ne razume da vakcina doprinosi tome da će, i ako se zaraze koronom, imati blagu kliničku sliku.

U kovid bolnicama uglavnom nevakcinisani

"Vakcinisane osobe će u najvećem broju slučajeva, ako se razbole, imati dva do tri dana blago povišenu temperaturu i izgubiće čulo ukusa i mirisa", kazao je dr Srđan Bošković i dodao da su u kovid bolnicama uglavnom nevakcinisani pacijenti.

"Popustili smo u vakcinaciji ali smo se opustili i u kontaktima. Ja svoju majku od 78 godina nisam poljubio od marta prošle godine. Ni ne rukujemo se, iako je primila tri doze vakcine", naglašava načelnik Koronarne jedinice Instituta Dedinje.

On kaže da je česta posledica preležanog kovida upala srčanog mišića, kao i tečnost oko njega.

"Ta tečnost pokazuje da iako je bolest preležana, u telu i dalje tinja zapaljenski proces. Sreća je što to prolazi, kod nekoga za šest, kod nekoga za 12 meseci. Svaki virus je sistemska bolest i može ostaviti posledice na srcu. Ono što zabrinjava je podatak da je prošle godine u našoj zemlji od kardiovaskularnih bolesti umrlo 55.000 ljudi, to je gotovo polovina svih umrlih", rekao je Bošković i istakao da kardiovaskulerne pacijente primaju samo Institut Dedinje, Klinički centar Srbije i KBC "Zemun".

Kaže i da su liste čekanja na Institutu Dedinje sada i tri puta duže, jer pet ustanova trenutno ne radi zato što su u kovid sistemu.

"Stalno ažuriramo prioritetne liste i trudimo se da zbrinemo sve pacijente. Smrtnost hospitalizovanih od infarkta na teritoriji Srbije je oko 7.5 odsto. Još toliko je onih koji ne dođu do bolnice pa je ukupna smrtnost između 10 i 15 odsto. To je veliki procenat. Kardiovaskularni bolesnici bi trebalo da se vakcinišu", istakao je Bošković, dodajući da je na Institutu Dedinje vakcinisano oko 92 odsto lekara, dok je procenat imunizacije kod srednjeg medicinskog kadra oko 80 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin