Društvo

Dr Mihajlović: I trudnice i porodilje treba da se vakcinišu

Komentari

Autor: RTS

22/09/2021

-

11:05

Dr Mihajlović: I trudnice i porodilje treba da se vakcinišu
Dr Mihajlović: I trudnice i porodilje treba da se vakcinišu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slađana Mihajlović, načelnica ginekologije u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" izjavila je danas da protiv koronavirusa treba da se vakcinišu i trudnice i dojilje.

Ona je na RTS istakla da sada plaćamo danak nevakcinisanja i da je sve više zaraženih trudnica.

Navela je da se u KBC "Dr Dragiša Mišović" leče trudnice koje imaju srednju i težu kliničku sliku na odeljenju interne bolnice.

"Imamo dve porođajne pacijentkinje. Jedna je kod nas u bolnici i danas odlazi, a druga je u intenzivnom delu internog odeljenja. Ona je hitno zbrinuta, urađen je hitan carski rez, i sada je dobrog opšteg stanja", rekla je Mihajlovićeva.

Na pitanje da li su trudnice ugroženije zbog novog talasa koronavirusa, ona je rekla da plaćamo danak nevakcinisanja, naročito zbog straha mladih žena da neće moći da ostanu trudne ako se vakcinišu.

Trudnice sa težom kliničkom slikom

"To treba da se prekine istog trena, da se vakcinišu. Svi oko njih treba da se vakcinišu da bismo imali zdravu populaciju", istakla je Mihajlovićeva.


Njen savet je da se vakcinišu žene pre nego što planiraju da ostanu u drugom stanju, a ako su trudne da prođe 12 nedelja i da onda prime Fajzer vakcinu, ali je ukazala da mogu da se vakcinišu i ako su se porodile i doje.

Dr Slađana Mihajlović je rekla da su u martu i aprilu prošle godine zaražene trudnice imale lakšu kliničku sliku, ali da je sada rapidno povećan broj zaraženih trudnica i da imaju težu kliničku sliku.

"Imali smo, nažalost, trudnica koje su izgubile bitku sa kovidom. Svima treba da bude jasno da je ova bolest o kojoj i dalje ne znamo sve", rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da je vakcinacija potrebna da bi klinička slika bila blaža ako se trudnice zaraze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija