Region

Slovenija uvodi obavezu vakcinaciju za državne službenike

Komentari

Autor: Index.hr

17/09/2021

-

10:11

Slovenija uvodi obavezu vakcinaciju za državne službenike
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji koji nemaju imunitet na koronu, stečen vakcinacijom ili nakon preležane bolesti kovid 19, moraće da se vakcinišu.

Negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za dolazak na posao, kao za ostale nevakcinisane građane, odlučila je slovenačka vlada, prenosi portal Index.hr.

Kako se navodi, prvu dozu vakcine radnici zaposleni u državnim ustanovama moraju primiti do 1. oktobra, a drugu do 1. novembra, osim ako se ne odluče za vakcinu Džonson i Džonson koja pruža zaštitu nakon jedne doze.

Odluku kojom želi da da primer ostaloj populaciji , a se što pre vakciniše, vlada je donela kasno sinoć.

Pooštravanje protvepidemijskih mera po kojima je za rad, javni prevoz, odlazak u tržni centar, banku ili poštu, te niz drugih aktivnosti potrebno imati kovid potvrdu o vakcinaciji ili negativan test na snazi je od srede, kada su u Ljubljani održane i demonstracije protivnika vlade protiv kojih je nakon nereda intervenisala policija.

Prema objavljenoj anketi koju prenose mediji,  protiv takvog zaoštravanja mera je više od 40 odsto ljudi, a mnogi tzv. PCR uslove za rad smatraju diskriminatornim.

Ministar zdravlja Janez Poklukar to negira, pa je za slovenačku televiziju  izjavio da vlada svojom odlukom samo daje "socijalni benefit" onima koji se vakcinišu i tako štite svoje zdravlje i zdravlje drugih.

Janša: Nećemo odustati

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je da uprkos negodovanju i protestima vlada od svojih mera protiv širenja zaraza neće odustati, a  restrikcije su od same najave jako povećale interes za vakcinaciju.

Portparol vlade Jelko Kacin kazao je da je od početka ovog meseca broj vakcinisanih za nedelju dana povećan za dva do tri puta, pa  bi ove nedelje moglo biti vakcinisano i do 35 hiljada ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa