Društvo

Smrti porodilja potresle Srbiju, dramatično i u Britaniji - svaki peti pacijent na respiratoru je nevakcinisana trudnica

Komentari

Autor: Branislava Gigović Grubić

12/10/2021

-

16:00

Smrti porodilja potresle Srbiju, dramatično i u Britaniji - svaki peti pacijent na respiratoru je nevakcinisana trudnica
Smrti porodilja potresle Srbiju, dramatično i u Britaniji - svaki peti pacijent na respiratoru je nevakcinisana trudnica - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Javnost u Srbiji danima potresaju vesti o porodiljama koje su preminule od posledica koronavirusa. U poslednjih nedelju dana život su izgubile njih četiri, a za dve smrti javnosti je saznala u samo jednom danu. Ni jedna od njih, prema rečima lekara, nije bila vakcinisana.

Slučajevi preminulih porodilja, složni su u oceni sagovornici Euronews Srbija, upozoravaju na niz problema u vezi sa vakcinacijom i informisanošću o prednostima imunizacije, ali i na posebnu opasnost koju za ovu ranjivu grupu predstavlja novi talas korone u kome dominira delta soj virusa. 

O tome da je novi talas korone globalno doneo i veći broj slučajeva teško obolelih trudnica i porodilja pokazali su i podaci Nacionalne zdravstvene službe Engleske prema kojima su nevakcinisane trudnice činile skoro 20 odsto pacijenata koji su bili priključeni na respirator u periodu  između 1. jula i 30. septembra ove godine.

U četiri poznata slučaja u Srbiji, reč je o ženama koje su zarazile koronavirusom ili neposrednog nakon porođaja ili tokom trudnoće zbog čega su morale i prevremeno da se porode, što samo po sebi nosi rizike. 

Četiri slučaja koja su potresla Srbiju 

Koliko je situacija ozbiljna i uznemirujuća, ukazao je i načelnik VMC Karaburma dr Ivo Udovičić rekao je da je u njihovoj zdravstvenoj ustanovi u nedelju preminula porodilja stara 26 godina i da je bila nevakcinisana. Iza sebe je ostavila tromesečnu bebu. 

"Neverovatno koliko mnogo trudnica i porodilja umire od kovida u poslednje vreme. I nju su savetovali da se ne vakciniše u trudnoći. Nemamo objašnjenje zašto se to dešava, samo savet da slušaju preporuke srpskog, evropskog i svetskog udruženja ginekologa i da se vakcinišu", rekao je dr Udovičić za TV Prva. 

Ovo nažalost nije usamljen slučaj. Ranije danas stigla je i vest da je od koronavirusa u bolnici "Dragiša Mišović" preminula i porodilja iz Aleksinca, koja takođe nije bila vakcinisana, što je potvrdio njen suprug.

Međutim, Srbiju su tokom protekle nedelje potresle vesti od još dve smrti žena koje su tek postale majke - jedna iz Niša, druga iz Kraljeva.

Dr Predrag Saznadonović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja rekao je tada da trudnica iz Kraljeva koja je preminula od posledica koronavirusa u UKC Kragujevac nije bila vakcinisana.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Imali smo koliko ja znam dva smrtna slučaja u Nišu, jedan u Kragujevcu, i ja ću biti vrlo pesimističan – bojim se da je to tek početak, da ćemo još puno puta čuti ovako tužne vesti", naveo je dr Sazdanović te govoreći za RTS o vakcinaciji trudnica, rekao da nažalost nema dovoljnog odziva za to.

Samo dva dana pre nego što je u Kragujevcu preminula žena koja je carskim rezom porođena u 30. nedelji,  u UKC Niš preminula je porodilja (23).

"Nakon carskog reza donela je na svet devojčicu tešku 3,4 kilograma ali je odmah vraćena na intenzivnu negu. I kada se činilo da njeno stanje ide ka laganom oporavku, korona je pokazala svu nepredvidivost koja prati ovu bolest – noćas su joj se parametri naglo pokvarili. Porodilja je stavljena je na respirator i preminula je nakon više reanimacija", navodi se u saopštenju u kojem se dodaje i da pogoršanje stanja nije bilo uzrokovano ginekološkom intervencijom već  respiratornom slabošću uzrokovanom koronavirusom.  

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš, rekao je da mlada žena nije bila vakcinisana.

Šta se dešava?

Sagovornici Euronews Srbija saglasni su da je rizik od hospitalizacije, potrebe za kiseoničnom potporom i respiratorom kod trudnica i porodilja veća, kao i rizik od smrtnog ishoda. Takođe, veći je i rizik od prevremenog porođaja, a time i rizik za ostale posledice koje on nosi.

Ako se ovom podatku doda i najnovije istraživanje iz Engleske u kojem se navodi da su skoro 20 odsto najkritičnijih pacijenata na intenzivnoj nezi nevakcinisne trudnice, onda apel srpskih lekara o cepljenju budućih majki samo još više dobija na značaju.

Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Predrag Kon priznao je da trudnicama i porodiljama nije dovoljno približena vakcinacija. Postavlja se pitanje zašto ta poruka nije bila glasnija, ali i da li je delta soj koronavirusa pokazao svoju najgoru stranu upravo prema jednoj od najosetljivijh grupa.

Podaci o broju ili procentu vakcinisanih trudnica u Srbiji nažlost ne postoji, iako postoji preporuka da se buduće mame i one koje su tek postale vakcinišu.

Krajem aprila, Ministarstvo zdravlje, kako je tada potvrdio državni sekretar Mirsad Đerlek, poslalo dopis svim vakcinalnim punktovima da i trudnice i porodilje mogu da se vakcinišu dostupnim cepivima protiv koronavirusa.

Takođe, još početkom aprila ove godine stigla je preporuka Svetskog udruženja akušera i ginekologa da se trudnice vakcinišu, posebno ako spadaju u rizične grupe - ukoliko su u poznim godinama, imaju povišenu telesnu težinu, dijabetes i visok pritisak.

"Vakcinacijom majka štiti i novorođenče"

Da u Srbiji ne postoji broj ili procenat vakcinisanih trudnica za Euronews Srbija potvrđuje i direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, dr Aleksandar Stefanović. Prema podacima iz drugih zemalja, kako dodaje, za očekivati je da je i u Srbiji, procenat vakcinisanih trudnica nizak.

"Jedan od osnovnih razloga zabrinutosti trudnica jeste potencijalni efekat vakcine na njihovo potomstvo. Prema za sada objavljenim informacijama, vakcinacija trudnica je bezbedna. Trudnice generalno spadaju u rizičnu grupu i, iako je rizik od infekcije koronavirusom nizak, klinička slika kod trudnica je generalno teža, ukoliko ovu grupu uporedimo sa populacijom žena koje nisu trudne", rekao je on za Euronews Srbija.

Kako je objasnio, rizik od hospitalizacije, potrebe za kiseoničnom potporom, ventilatornom potporom (primena respiratora) i rizik od smrtnog ishoda je kod trudnica ipak veći u odnosu na uporedivu grupu.

"Tome treba dodati podatak da je i rizik od prevremenog porođaja veći, a time i posledica koje prematuritet nosi. Prema poslednjim preporukama Centra za kontrolu bolesti (američki CDC), vakcinacija trudnica i dojilja se preporučuje. Preporuke Instituta za javno zdravlje Batut takođe navode da trudnoća, posle prvog tromesečja trudnoće, nije kontraindikacija za primenu vakcine protiv kovida 19. Takođe treba napomenuti da je ispitivanjima utvrđeno prisustvo antitela na koronavirus u pupčanim vrpcama vakcinisanih trudnica, što u praksi znači da vakcinacijom majka štiti i svoje novorođenče", objasnio je naš sagovornik.

profimedia

 

Na pitanje koliko trenutno na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj ima pozitivnih trudnica na koronavirus, dr Stefanović je rekao da je od proglašenja pandemije u toj zdravstvenoj ustanovi formirano zasebno Kovid odeljenje na kojem je lečeno 115 pacijentkinja - većinom porodilja i trudnica.

"Gotovo sve dijagnostikovane pacijentkinje su bile nevakcinisane", naveo je dr Stefanović, te na pitanje da li je kod nevakcinisanih trudnica zabeležen teži oblik koronavirusa, odgovara:

"Prema analizi iz naše ustanove u toku prvih godinu dana od proglašenja pandemije većina trudnica, njih oko 70 odsto je bilo asimptomatsko. Blagu ili srednje tešku kliničku sliku imalo je nešto više od 20 odsto pacijentkinja. Kod tri pacijentkinje zabeležili smo težu kliničku sliku, i to su pacijentkinje koje su nakon porođaja u našoj ustanovi prevedene u Kliniku za infektivne bolesti KCS radi dalje nege. U ovoj analizi nismo imali vakcinisanih trudnica. Na sreću, nismo imali smrtnih ishoda kod naših trudnica ili porodilja".

Navodi i da je kod dve pacijentkinje PCR metodom dijagnostikovana kovid 19 infekcija kod novorođenčadi.

"Smatra se da je delta soj duplo zarazniji u odnosu na prethodne varijante koronavirusa. Podaci iz studija u Kanadi i Škotskoj ukazuju da je ovaj virus povezan sa težim oblicima bolesti u nevakcinisanoj populaciji, što rezultira i većom stopom hospitalizacija u odnosu na originalni i alfa soj virusa. Vakcinacija je povezana sa manjim rizikom od oboljevanja, a ako vakcinisana osoba oboli, vreme koje je ona zarazna za okolinu je kraće u odnosu na nevakcinisane osobe", dodaje naš sagovornik.

Dr Kon: Nismo dovoljno trudnicama približili vakcinaciju

I član Kriznog štaba i epidemiolog dr Predrag Kon ponovio je danas gostujući na Euronews Srbija apel da one trudnice koje se nisu vakcinisale da to i učine. On je ponovio da je Udruženje akušera i ginekologa Srbije vrlo jasno reklo da trudnice treba da se vakciniše.

"Ali niko ne sluša. To je naš mentalitet, inat naše najbolje poznavanje svega. Mi nismo dovoljno približili trudnicama da one treba da se vakcinišu", rekao je član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa gostujući na Euronews Srbija.

Euronews Srbija

Šta je pokazalo istraživanje iz Engleske

Naime, lekari već mesecima unazad apeluju na sve, pa i na trudnice da se vakcinišu i na taj način se zaštite. Pre samo nekoliko dana Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je novu zdravstvenu preporuku za povećanje vakcinacije protiv kovid 19 među ženama koje su trudne, nedavno su to bile, ili pokušavaju da ostanu u drugom stanju, kako bi se sprečile ozbiljne forme bolesti i smrtonosni ishodi.

U svojoj najnovijoj preporuci zdravstvena agencija je navela podatke koji pokazuju da je oko 97 odsto hospitalizovanih trudnica sa koronavirusom nevakcinisano, prenosi Rojters.

Da je kovid 19 opaka bolest i da vakcina pomaže da se od koronavirusa zaštite svi, pa i trudnice i porodilje, govore i najnoviji podaci Nacionalne zdravstvene službe Engleske (NHS). Ova služba uradila istraživanje o nevakcinisanim trudnicama.

Skoro petina najteže bolesnih pacijenata od kovida 19 u Engleskoj u poslednjih nekoliko meseci bile su trudnice, podaci su Nacionalne zdravstvene službe Engleske, koja je pozvala buduće majke da se vakcinišu, preneo je Gardijan.

Naime, podaci ove službe pokazuju da su između 1. jula i 30. septembra skoro 20 odsto pacijenata koji su bili priključeni na respirator, bile nevakcinisane trudnice.

Kako se navodi u istraživanju, 20 od 118 pacijenata pozitivnih na koronavirus koji su "dobili ekstra telesnu membransku oksigenaciju (Ecmo)" između jula i septembra bile su buduće majke, saopštila je NHS Engleska. Od tog broja, njih 19 nisu bile vakcinisane, a ostale su primile samo jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Nacionalna zdravstvena služba Engleske saopštila je da je objavila statističke podatke u sklopu obnovljenih napora da se trudnice ubede da se potpuno vakcinišu "usred novih dokaza lekara u Izraelu da koronavirus može izazvati ozbiljne probleme za buduću majku i njenu bebu u kasnijim fazama trudnoće".

Novi podaci takođe naglašavaju dodatne rizike sa kojima se suočavaju nevakcinisani ljudi. Od 118 muškaraca i žena koji su bili priključeni na ECMO u ta tri meseca, 107 nije bilo vakcinisano, četvoro je primilo samo jednu dozu, a samo sedam je bilo potpuno imunizovano.

"Žao mi je što se nisam vakcinisala ranije"

Skynews prenosi i ispovest Kelsi Routs (23), žene koja nije bila vakcinisana i koja je u avgustu dobila koronavirus, a u to vreme bila u 29. nedelji trudnoće. Porođena je carskim rezom, a bila je u indukovanoj komi kako bi joj se telo brže oporavilo. Kaže i da žali što se nije ranije vakcinisala i da će to svakako da učini.

Više od 81.000 trudnica u Engleskoj primilo je prvu dozu vakcine protiv kovida 19, a oko 65.000 drugu.

Lekari, prenosi Sky news, naglašavaju da nema podataka koji ukazuju na to da vakcina dovodi do loših ishoda za bebe. Dr Džo Mountfield, potpredsednik Kraljevskog koledža ginekologa (RCOG), rekao je da postoji "sve veća količina podataka koji nam govore da to ne povećava rizik od pobačaja, ne povećava rizik od mrtvorođenog deteta, i ne uključuje povećani rizik od nedonoščadi".

Komentari (0)

Srbija