Društvo

Euronews Srbija saznaje: Delta soj 100 odsto zastupljen u Srbiji - šta je sa ostalim mutacijama?

Komentari

Autor: Tara Tomović

07/10/2021

-

06:55

Euronews Srbija saznaje: Delta soj 100 odsto zastupljen u Srbiji - šta je sa ostalim mutacijama?
Euronews Srbija saznaje: Delta soj 100 odsto zastupljen u Srbiji - šta je sa ostalim mutacijama? - Copyright Tanjug/AP Photo/Denis Kaminev, AP Photo/Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Delta soj je trenutno 100 odsto zastupljen na teritoriji Srbije, rekla je za Euronews Srbija virusolog, profesor Medicinskog fakulteta i član Kriznog štaba dr Tanja Jovanović.

Početkom jula delta soj je prvi put registrovan u Srbiji kod dva državljana naše zemlje koja su se vratila sa planinarenja u Rusiji. Već do sredine avgusta za Euronews Srbija je potvrđeno da je 90 odsto obolelih zaraženo upravo tom varijantom.

Sada, dr Tanja Jovanović koja u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu obavlja sekvenciranje virusa i njegovih mutacija, kaže da je on zastupljen u 100 odsto slučajeva, a da još nijedna nova zabrinjavajuća varijanta nije otkrivena (beta ili gama).

"Od početka pandemije, otkrivane su različite varijante virusa, ali u odnosu na zabrinjavajuće varijante otkrivene su samo alfa i delta. Alfa je otkrivena u decembru 2020. godine i do marta je bila dominantna u Srbiji. Delta je prvi put otkrivena početkom jula i sve do danas je apsolutno dominantna u našoj zemlji", kaže dr Jovanović u izjavi za Euronews Srbija.

Koje su zabrinjavajuće varijante?

Do kraja 2020. godine, pojava novih mutacija predstavljala je povećani rizik po globalno javno zdravlje što je podstaklo karakterizaciju specifičnih varijanti od interesa (VOI) i zabrinjavajućih varijanti (VOC), kako bi se na internacionalnom nivou što bolje odgovorilo na pandemiju.

Prema klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije zabrinjavajuće varijante do sada su alfa, beta, gama i delta.

Da bi neka varijanta bila klasifikovana kao zabrinjavajuća znači da je karakteriše povećana prenosivost ili štetne promene na virusu; povećanje virulencije ili promena u kliničkoj prezentaciji bolesti; i smanjenje efikasnosti javnih zdravstvenih i socijalnih mera ili dostupnih dijagnostika, vakcina i terapija.

S druge strane, u svetu su prisutne još dve varijante od interesa - lambda i mi koje se još nisu dovoljno proširile da bi bile klasifikovane kao zabrinjavajuće.

Varijante od interesa podrazumevaju genetske promene koje mogu da utiču na karakteristike virusa, ali i znači da su zastupljene u određenim zajednicima, odnosno klasterima sa sve većom relativnom prevalencijom i većim broj slučajeva tokom vremena, kao i da imaju potencijal da postanu pretnja po javno zdravlje.

Teže kliničke slike kod mladih

Varijante koje izazivaju zabrinutost, posebno delta dovode do teže bolesti od prirodnog soja virusa, povećavajući rizik od hospitalizacije, prijema na intenzivnu negu i smrti, rezultati su kanadske studije objavljene u utorak u žurnalu Medicinske asocijacije u Kanadi (Canadian Medical Association Journal).

Studija je otkrila da su osobe zaražene nekom od ovih varijanti bile znatno mlađe i da je bilo manje verovatno da imaju komorbiditete od onih koji su bili zaraženi drugim varijanama. Čak kada su uzeti u obzir starost, pol i drugi faktori i dalje je postojao povećan rizik od neželjenih ishoda.

Koristeći podatke o slučajevima iz Ontarija, najnaseljenije provincije u zemlji, studija je obuhvatila 212.326 slučajeva kovida prijavljenih između 7. februara i 26. juna 2021. godine. Zabrinjavajuće varijante uključivale su one sa mutacijom N501Y, kao što su alfa, beta, gama i delta.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Od ukupnog broja slučajeva, 22,4 odsto nije bilo zaraženo nekom zabrinjavajućom varijantom, a 76,7 odsto su bile infekcije mutacije N501Y, dok je samo oko 2,8 odsto je bilo zaraženo deltom.

Studija je otkrila da su kod inficiranih alfa, beta i gama sojem, rizici od hospitalizacije bili 52 odsto veći od slučajeva koji su bili zaraženi sojevima od interesa, pri čemu je rizik od prijema na intenzivnu negu bio 89 odsto veći, a smrtni ishod 51 odsto veći od originalnog virusa.

No, s infekcijom delta soja taj rizik je skočio za 108 odsto više za rizik od hospitalizacije, 235 odsto kada je u pitanju prijem na intenzivnu negu i 133 odsto u pogledu rizika od smrti, uprkos malom broju infekcija uključenih u studiju.

"Kada smo se prilagodili zbunjujućim faktorima, kao što su starost, status vakcinacije, komorbiditet i vremenski trendovi, povišen rizik po infekciji, uključujući rizik od smrti ostao je znatno veći kod zabrinjavajućih varijanti, posebno kod delte", navode koautori studije Dejvid Fisman i Ešli Tjut sa Univerziteta u Torontu, tačnije sa Fakulteta za javno zdravlje Dalla Lana.

Ovo je još jedna studija koja ima gotovo iste rezultate kao istraživanja iz Engleske, Škotske i Singapura, koji ukazuju na to da delta soj povećava rizik od hospitalizacije i teže kliničke slike.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija