Društvo

Specijalista za plućne bolesti: Nastup premijerke Brnabić je žestok šamar zdravstvenim radnicima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2021

-

23:20

Specijalista za plućne bolesti: Nastup premijerke Brnabić je žestok šamar zdravstvenim radnicima
Specijalista za plućne bolesti: Nastup premijerke Brnabić je žestok šamar zdravstvenim radnicima - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Povodom sednice Kriznog štaba na kojoj danas nisu donete nove mere u borbi protiv širenja koronavirusa, Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti i članica saveta Udruženja ujedinjeni protiv kovida (UPK) kaže da dugo očekivana i najavljivana sednica nije donela ništa novo. Ona je za Euronews Srbija ocenila da je nastup premijerke Ane Brnabić žestok šamar zdravstvenim radnicima koji ulažu nadčovečanske napore kako bi spasili što više života. 

"Ove mere koje predlaže premijerka apsolutno nisu delotvorne u ovoj situaciji, vakcinacija da, ali trebalo je da rade kampanju od januara i ta kampanja nije trebalo da staje. Sada kada imamo ovoliko zaraženih i preminulih vakcinacija ne može da bude mera za stavljanje pod kontrolu virusa.

Pod pretpostavkom da se sutra svi vakcinišu, potrebno bi bilo da prođe 21 dan a do tada svakodnevno ćemo imati stotinak mrtvih i više hiljada zarađenih i mnogo invalida koji će ostati posle preležanog kovida", navodi Slavica Plavšić. 

Dodala je da je dobro što se sve više ljudi opredeljuje za treću - buster dozu, ali i upozorila da imamo mnogo nevakcinisanih, dok je delta soj, soj koji napada nevakcinisane mlade ljude. 

"Bolnice su pune mladih, nevakcinisanih ljudi. I vakcinacija i lokdaun mogu da teku u isto vreme. To što su za dva dana malo opali brojevi nije merilo. U ovakvoj situaciji nikako se ne možemo osloniti samo na vakcinisanje. Društvo je postalo totalno podeljeno na temu vakcinacije i antivaksera. Država nam je dala pogrešan model ponašanja. Prvo, zdravstvene vlasti ne nose maske i organizuju masovne skupove", rekla je Plavišić.

Kako kaže, previše medijskog prostora dato je antivakserima, koji govore krajnje čudne teorije.

"Sada je nemoguće pomiriti te dve potpuno razdvojene grupe ljudi", objasnila je Plavšić. 

Krizni štab bez novih mera, apel građanima da se vakcinišu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je posle sednice Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa da je odlučeno da se ne uvode nove mere, uz apel građanima da se vakcinišu.

U Srbiji je 5. oktobra od posledice zaraze korona virusom umrlo još 51 osoba, a registrovano je više od 7.000 novozaraženih.

Brnabić je rekla da je medicinski deo Kriznog štaba zahtevao usvajanje mnogo restriktivnijih mera od onih koje su na snazi i da su tražili uvođenje najmanje 10 dana zabrane okupljanja, skraćivanje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti osim esencijalnih, a onda i korišćenje COVID propusnica.

Zabrana masovnih skupova, zatvaranje ugostiteljskih objekata,  prelazak na onlajn nastavu u potpunosti
 

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) nedavno je saopštilo da je u ovom trenutku potrebno zatvaranje svih neesencijalnih delatnosti na period od najmanje četiri nedelje jer se nalazimo u "katastrofalnoj epidemiološkoj situaciji".

Podsećajući da epidemija poprima razmere iz decembra, kao i da je tek 40 odsto celokupne populacije vakcinisano, iz UPK kažu da "ne mogu da ćute", i dodaju da su u više navrata predlagali koji koraci treba da budu preduzeti.

Njihovo mišljenje je da je u ovom trenutku potrebno da se obustave svi masovni skupovi, zatvore ugostiteljski objekti, kao i da se pređe na onlajn nastavu u potpunosti.

U UPK takođe smatraju da je potrebna obavezna vakcinacija svih radnika u zdravstvu, prosveti, policiji, vojsci, javnim službama…

Zahteva se i obustaviljanje "sistematskog sejanja nenaučnih stavova preko prorežimskih medija" i mediji se pozivaju na odgovornost prema građanima tako što će ukinuti "senzacionalističke sadržaje kada se radi o pandemiji".
 
Inicijativa Ujedinjeni protiv kovida traži da organizacije Srpsko lekarsko društvo, Lekarska komora Srbije i pet medicinskih fakulteta postave pitanje odgovornosti svojih članova, koji "sumnjama, izvrtanjem činjenica, ksenofobijom i idejama o svetskoj zaveri direktno ugrožavaju zdravlje građana".

 

Komentari (0)

Srbija