Društvo

Mitrović: Preporuka je da se trudnice vakcinišu u prvom trimestru

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2021

-

10:54

Mitrović: Preporuka je da se trudnice vakcinišu u prvom trimestru
Mitrović: Preporuka je da se trudnice vakcinišu u prvom trimestru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trudnice se mogu vakcinisati protiv kovida 19 u prvom trimestru trudnoće i što je trudnoća starija, veći je rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike, rekla je danas dr Ana Mitrović, načelnica dnevne bolnice "Narodni front".

Ona je za Dnevnik RTS-a rekla da "različite informacije na različitim mestima dostupne opštoj populaciji a posebno grupi kao što su trudnice, svaka dilema, nejasnoća i naše dvoumljenje pravi kod njih dodatan strah i dilemu da li treba da se vakcinišu ili ne".

Doktorka je navela da se njeno iskustvo do sada sa vakcinisanim trudnicama uklapa u preporuke dobijene sa Rojal koledža iz Engleske i Američkog koledža za ginekologiju.

"Te smernice smo od početka pratili, koje kažu da treba podržati i promovisati vakcinaciju kod trudnica, ne smao kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetesom i hipertenzijom, nego i kod naizgled zdravih trudnica, a u ovom trenutku najbolja preporuka je za Fajzer vakcinu", rekla je ona.

Prvi i najvažniji problem vezan za Kovid-19 infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju i otežano disanje, i da će ih vakcina samim tim zaštititi od osnovnih komplikacija, objasnila je ona.

"Preporuke su da se trudnice vakcinišu od 13. nedelje pa do 28, 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne, a moja preporuka je da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja da to bude između 12. i 20, nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar koji je najrizičniji, zaštićene sa adekvatnim nivoom antitela", rekla je dr Mitrović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija