Društvo

Dr Sazdanović o slučaju preminule trudnice iz Kraljeva: Primljena je u vrlo teškom stanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

08/10/2021

-

19:47

Dr Sazdanović o slučaju preminule trudnice iz Kraljeva: Primljena je u vrlo teškom stanju
Predrag Sazdanović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović rekao je danas da trudnica iz Kraljeva koja je preminula od posledica koronavirusa nije bila vakcinisana i podsetio je da su ginekolozi još od marta apelovali da se sve trudnice vakcinišu. 

"Imali smo koliko ja znam dva smrtna slučaja u Nišu, jedan u Kragujevcu, i ja ću biti vrlo pesimističan – bojim se da je to tek početak, da ćemo još puno puta čuti ovako tužne vesti", naveo je dr Sazdanović gpstujući na RTS.

Govoreći o vakcinaciji trudnica, dr Sazdanović je rekao da nažalost, nema velikog odziva za to.

"Mi nemamo objašnjenja zašto je to tako. Treba svi da shvatimo da su vakcine te koje štite od kovida. Vakcinacija je ključna reč, bila i biće", kaže dr Sazdanović.

Objašnjava da je tridesetšestogodišnja žena primljena u ponedeljak u vrlo teškom stanju, nakon 10 dana od početka bolesti.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"I to je nešto što je nama užasavajuće, da jednostavno pacijenti ne shvataju ozbiljnost svoje bolesti od početka. Mi smo je vrlo brzo hospitalizovali i opredelili se za carski rez kako bi spasili bebu. Beba je živa, negativna na kovid 19, na intubaciji je jer je vrlo mala, rođena je u tridesetoj nedelji trudnoće i nažalost u prethodna četiri dana nismo uspeli da se izborimo da spasemo porodilju koja je preminula od posledica kovida", objašnjava Sazdanović.

Podsetimo, trudinica stara 36 godina, koja je bila zaražena koronavirusom, preminula je danas u bolnici UBC Kragujevac.

Ona je u ponedeljak iz bolnice u Kraljevu, gde je prvobitno bila lečena, transportovana u tu zdravstvenu ustanovu, a jutros je preminula potvrdio je Tanjugu v.d direktora Kliničkog centra Kragujevac Slobodan Milisavljević.

Kako je rekao, trudnica je bila u osmom mesecu trudnoće, a u bolnicu u Kragujevcu transportovana je u ponedeljak sa obostranom upalom pluća i niskom saturacijom -75 odsto.

"Odmah je priključena na kiseonik, uz konsultacije sa čitavim timom urađen je carski rez i nakon toga joj se stanje pogoršalo tokom noći. Prikjučena je na respirator i jutros oko 4.00 nažalost preminula je", rekao je dr Milisavljević.

U Pedijatrijskoj klinici Kragujevac kažu da je beba je na respiratoru i da ima nestabilne vitalne fukcije, ali da je boljeg zdravstvenog stanja u odnosu na juče.

Komentari (0)

Srbija