Društvo

Igor Jurić uz opasku o ministru napustio sastanak u MUP-u

Komentari

Autor: Euronews.rs

12/05/2021

-

17:19

Igor Jurić uz opasku o ministru napustio sastanak u MUP-u
Igor Jurić uz opasku o ministru napustio sastanak u MUP-u - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", napustio sastanak na kojem je sa profesionalcima, koji se godinama bave problematikom nestale dece, trebalo da razgovara o modalitetima uvođenja Amber alert sistema u Srbiji.

Kako se navodi su saopštenju MUP-a, na sastanku koji je danas trebalo da se održi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji je naložio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, bili su prisutni predstavnici svih linija rada Ministarstva koji su uključeni u tu problematiku. 

"Naglašavamo da su na sastanku bili prisutni državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić, šef Odseka za potrage Uprave kriminalističke policije Zoran Vuković, šef Odseka za maloletničku delinkvenciju Uprave kriminalističke policije Olivera Zečević, predstavnici Sekretarijata Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje", saopštio je MUP.

Dodaje se da je zakonska zastupnica Fondacije "Tijana Jurić" Maja Atanasković na početku sastanka, u kratkom izlaganju, iznela predlog i viđenje ove organizacije  kako bi budući Amber alert trebalo da izgleda.

Nakon njenog izlaganja, kako se navodi, Jurić je prekinuo sastanak uz opasku da je očekivao ozbiljnost, koju je trebalo, po njegovom viđenju, da označi prisustvo ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

Iz Ministarstva su istakli da veruju da Igor Jurić ozbiljno pristupa ovom problemu, ali da je za njih ovaj potez iznenađujuć.

"Od nekoga ko se zalaže, barem deklarativno, reklo bi se za profesionalizam, očekujemo da mu mišljenje i znanje profesionalaca koji se godinama unazad bave ovim poslom bude važnije od prisustva ministra na sastanku", saopštio je MUP.

Takođe, navode da je opaska da bi prisustvo i ministra trebalo da pokaže kako država pristupa ovom problemu neodrživa, s obzirom na to da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontaktu i sarađuje sa Fondacijom Amber alert Evrope sa kojom vodi intenzivne razgovore o modalitetima uvođenja tog sistema u Srbiju, uz poštovanje domaćeg pozitivnog zakonodavstva.

 

 

Podsetimo, Igor Jurić se, kao osnivač Fondacije "Tijana Jurić" intenzivno zalaže da uvođenje sistema Amber alert koji se u svetu koristi u slučajevima nestale dece.

Amber Alert je sistem nastao u Americi, a aktivira se odmah nakon prijave nestanka deteta policiji. Policija šalje informaciju medijima i mobilnim operaterima koji istog momenta emituju tu informaciju. Sistem se pokazao kao izuzetno efikasan.

Komentari (0)

Srbija