Društvo

Saradnja Srbije i Slovenije u sektoru za vanredne situacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2022

-

21:40

Saradnja Srbije i Slovenije u sektoru za vanredne situacije
Saradnja Srbije i Slovenije u sektoru za vanredne situacije - Copyright MUP/Vlada Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić prisustvovao je danas sastanku predstavnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije i Uprave za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama Ministarstva odbrane Republike Slovenije, saopšteno je večeras iz MUP Srbije.

Ovaj sastanak jedna je od aktivnosti u skladu sa Sporazumom o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa potpisanog između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije 2015. godine, čiji je cilj sprečavanje i ublažavanje posledica katastrofa kao i jačanje pripremljenosti za blagovremeni odgovor, navodi se u saopštenju.

Pozdravljajući slovenačke kolege na čelu sa generalnim direktorom Darkom Butom, u ime ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina državni sekretar je istakao da je dosadašnja saradnja dve službe za vanredne situacije veoma dobra i bitna za dve države, ali i ostale zemllje u regionu.

"Srbija razvija dobrovoljno vatrogastvo, a iskustvo Slovenije svakako može da pomogne na tom putu kroz razmenu znanja i obuka”, rekao je državni sekretar i istakao da se, uz podršku ministra Vulina, unapređuje Sektor za vanredne situacije kroz nabavku i ulaganje u opremu, kao i da jača saradnja sa jedinicama lokalne samouprave i dobrovoljnog vatrogastva u Srbiji.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić naglasio je potrebu za unapređenjem saradnje sa slovenačkim kolegama, naročito u oblasti funkcionisanja i jačanja kapaciteta dobrovoljnih vatrogasnih društava imajući u vidu iskustvo Slovenije u toj oblasti.

Komentari (0)

Srbija