Društvo

Mihajlović: Žene mogu biti liderke u energetskom sektoru

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

22:50

Mihajlović: Žene mogu biti liderke u energetskom sektoru
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je u svom obraćanju na 66. sesiji Komisije za status žena Ujedinjenih nacija da veruje da žene mogu biti lideri u energetskoj tranziciji i razvoju energetskog sektora koji će se zasnivati na čistoj, zelenoj energiji, inovacijama, novim tehnologijama, kao i na odgovornijem i zdravijem pristupu energiji i životnoj sredini.

"To je prilika da se ohrabri žensko liderstvo u ovoj oblasti ali i da se poveća učešće žena na pozicijama gde se donose odluke", izjavila je Mijhajlović.

Mihajlović je u svom obraćanju naglasila da iako klimatske promene utiču na sve nas, posebno negativan uticaj izražen je na žene zato što one često imaju ograničeni pristup resursima, pa su zato manje zastupljene na mestima donošenja odluka u oblasti energetike.

"Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Women kroz dugogodišnje partnerstvo zajednički rade na uvođenju rodne perspektive u javne politike i prakse u svim oblastima političkog, ekonomskog i društvenog života, uključujući i klimatske promene. Neophodno je uključiti rodnu perspektivu u sve javne politike i projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i klimatskih promena ne samo u Srbiji nego i u čitavom regionu. Ako želimo da obezbedimo rodno ravnopravnu tranziciju, važno je imati na umu da žene i muškarci imaju različite energetske potrebe. Moramo promeniti i percepciju da je ovo sektor u kojem dominiraju muškarci", dodala je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade Srbije se u svom govoru osvrnula i na žene koje su kroz istoriju pokazale da su one te koje se bore protiv svih oblika nasilja i sukoba i pokazale da su sposobne da grade mir i stabilnost.

"Danas je posebno važno osnažiti žene na globalnom nivou i dati im priliku da učestvuju u pregovorima, jer su žene oduvek bile stub stabilnosti, mira i odgovornosti i uvek se zalažu za mirno rešavanje sukoba. Dajmo glas ženama širom sveta koje će izgraditi sigurnije, mirnije i ravnopravnije društvo za sve", zaključila je potpredsednica Vlade Srbije.

Ovogodišnja sesija Komisije za status žena Ujedinjenih nacija kao prioritetnu temu ima postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojčica u okviru praksi i politika u oblasti klimatskih promena, zaštite životne sredine i smanjenja rizika od katastrofa.

Komentari (0)

Srbija