Društvo

Kod Nove Varoši pronađen mrtav markirani beloglavi sup koji je leteo do Izraela, odbukcija će pokazati uzrok uginuća

Komentari

Autor: RINA

01/04/2022

-

17:38

Kod Nove Varoši pronađen mrtav markirani beloglavi sup koji je leteo do Izraela, odbukcija će pokazati uzrok uginuća
Beloglavi sup Lazarica - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Beloglavi supovi sa rasponom krila od tri metra nazivaju se kraljevima neba, ali koliko god bile krupne i delovale neustrašivo tu su vrlo krhke ptice kojima je često ugrožen život i lako stradaju. U novovaroškom selu Klak pronađno je telo markiranog beloglavog supa za kog se pretpostavlja da se izlegao u kanjonu Uvac 2011. godine, ali je već sledeće odleteo za Izrael. 

"Tamo je markiran u novembru 2012. godine u rezervatu prirode Gamala. Tamo je praćen, ali se kao i veliki broj jedinki ponovo vratio na Uvac gde smo ga beležili od 2016. godine. Imao je satelitski odašiljač koji je prestao da šalje podatke o kretanju pre pet godina, a sada je taj sup pronađen mrtav. Inače ptzice koje su navikle na topliju klimu, jako teško opstaju u brdima Nove Varoši", rekao je za RINU Steva Radovanović čuvar zaštićenog područja u SRP Uvac. 

RINA

Steva Radovanović

Nasradali beloglavi sup biće poslat na obdukciju nakon čega će se znati razlozi uginuća. Inače, samo deset odsto mladih doživi polnu zrelost. Najčešće za njih bude koban prvi let, kada još uvek nespremni pokušavaju da polete iz gnezda sa litice. 

Beloglavi supovi su se pre nekoliko godina borili su se za opstanak na jugozapadu Srbije, a iz te bitke izašle su kao pobednici. 

"Danas nema bojazni za njihovu budućnost jer se u kanjonu Uvca nalazi oko 500 odraslih jedinki, a prošle godine zabeležen je i svojevrsni 'bejbi bum' jer je kolonija dobila 117 mladunaca. Deo njih se markira kako bi se pratilo kretanje i dobijale informacije o načinu života", dodao je Radovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija