Društvo

Dan sećanja na Dositeja Obradovica, da se učenici upoznaju ili podsete na značaj velikog prosvetitelja

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2022

-

11:57

Dan sećanja na Dositeja Obradovica, da se učenici upoznaju ili podsete na značaj velikog prosvetitelja
Dan sećanja na Dositeja Obradovica, da se učenici upoznaju ili podsete na značaj velikog prosvetitelja - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Wikipedia.org/Gmihail

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete predložilo je školama da predstojeće sedmice, u okviru obrazovno-vaspitnog rada, a u skladu sa uzrastom učenika, planiraju aktivnosti i sadržaje kojima bi se učenici upoznali ili podsetili na značaj imena i dela srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića.

Danas je Dan sećanja na prvog srpskog ministra prosvete, koji je preminuo 10. aprila (po starom kalendaru 28. marta) 1811. godine. Dan sećanja na Dositeja Obradovića ove školske godine nalazi se u kalendaru važnih datuma koji se obeležavaju u školama, navedeno je u dopisu resornog Ministarstva upućenom direktorima škola.

Školama je predloženo da u sedmici od 11. do 15. aprila planiraju aktivnosti i sadržaje kojima bi se učenici upoznali ili podsetili na značaj imena i dela Dositeja Obradovića. Među predloženim delima su "Basne", delovi "Pisma Haralampiju", odlomci "Života i priključenija", kao i kritički delovi "Sovjeta zdravago razuma".

Dimitrije Dositej Obradović rođen je 1739. (ili 1742. godine) u banatskom rumunskom selu Cakovu, blizu Temišvara. Bio je srpski filozof, prosvetitelj, reformator i najveći srpski književnik 18. veka, ali i najznačajniji zastupnik prosvetiteljskih ideja među svim Južnim Slovenima.

Tvorac je ideje da se piše na narodnom jeziku, kako bi knjige bile razumljive svima koji tim jezikom govore. Isticao je značaj vrlina i vrednosti kao što su dobrota, dobročinstvo, ljubav, trpeljivost, prijateljstvo, poštovanje, saradnja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija