Društvo

FBG: Ministarstvo prosvete ugrožava autonomiju škola

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

14:01

FBG: Ministarstvo prosvete ugrožava autonomiju škola
Mala matura - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Forum beogradskih gimnazija (FBG) saopštio je danas da Ministarstvo prosvete "samovoljnim istupanjem načelnika školske uprave Beograd u pogledu organizacije rada škola tokom predstojeće radne subote, ugrožava autonomiju škola i krši zakon koji predviđa da je organizacija rada ustanova u nadležnosti direktora".

U saopštenju navode da je načelnik školske uprave za grad Beograd Dragan Filipović, juče poslao obaveštenje direktorima preko viber grupe da nastava tokom radne subote, koja je prvobitno bila planirana za 2. april, pa pomerena za 9. april, mora biti organizovana u trajanju od 45 minuta po času.

FBG tvrdi da nastavnici u beogradskim gimnazijama "nemaju nameru da u subotu 9. aprila drže nastavu u trajanju od 45 minuta", a ujedno su obavestili i roditelje da "zakon nigde eksplicitno ne predviđa nastavu subotom".

Prema školskom kalendaru u 2021/22 godini, učeniči osnovnih i srednjih škola imaju jednu radnu subotu u aprilu, koja je prvobitno trebala da bude 2. aprila.

Forum beogradskih gimnazija postavlja pitanje ministru prosvete Branku Ružiću da li se komunikacija preko viber grupa može smatrati zvaničnomm i "da li je (ministar) svestan da se ovakvim vidom pritiska na direktore ugrožava autonomija škola i krši zakon".

Iz Foruma beogradskih gimnazija se pitaju da li je to način da se Ministarstvo prosvete zahvali nastavnicima koji, dodaje se, tokom ove nedelje volonterski učestvuju u probi državne mature.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija