Društvo

Korona presek: Broj novozaraženih stagnira, preminulo devet osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2022

-

15:43

Korona presek: Broj novozaraženih stagnira, preminulo devet osoba
Korona presek: Broj novozaraženih stagnira, preminulo devet osoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 sata u Srbiji na koronavirus su testirane 12.699 osobe, od čega je pozitivno 1.109 pacijenata. Preminulo je devet osoba. Na bolničkom lečenju je 589 pacijenata, a na respiratorima ih je 23.

Podsetimo, juče je na koronavirus bilo pozitivno 1.096 osoba, a preminulo je šest pacijenata.

 

 

Epidemija virusa korona polako se stišava, ali su čekaonice domova zdravlja i dalje pune pacijenata sa respiratornim infekcijama. Uglavnom je u pitanju virus gripa, a u cirkulaciji su sva tri tipa A(H1), A (H3) i B. U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je registrovano do sada dva slučaja flurone, istovremenog zaražavanja virusom korona (SARS-CoV-2) i gripa.

Inače, retko se dešava da se jedna osoba istovremeno zarazi sa dva virusa. U medicini je poznata pojava interferencije virusa, gde jedan virus potiskuje drugi. To se upravo dešava, da virus gripa potiskuje koronu.

Dr Dragana Dimitrijević, epidemiolog i nacionalni koordinator za grip u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" navodi da je 15. decembra prošle godine registrovan tip virusa gripa A (H3), krajem godine i A (H1), a u martu i B.

Mnoge je iznenadila aktivnost virusa u aprilu i veliki broj zaraženih. Dimitrijević navodi da nije neuobičajeno da se virus gripa laboratorijski potvrdi i u tom periodu, jer Batut sprovodi nadzor tokom cele godine zbog epidemije virusa korona.

Komentari (0)

Srbija