Društvo

Proglas Udruženja pacijenata Srbije: Što pre do inovativnih terapija

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2022

-

17:49

Proglas Udruženja pacijenata Srbije: Što pre do inovativnih terapija
Proglas Udruženja pacijenata Srbije: Što pre do inovativnih terapija - Copyright EPA/LYNN BO BO

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Udruženja pacijenata Srbije potpisali su danas proglas koji ima za cilj unapređenje zdravstvene zaštite u Srbiji, a fokus rada udruženja biće, između ostalog, na dostupnosti inovativnih terapija.

Proglas je nastao nakon većeg broja sastanaka udruženja pacijenata, a koji su pokušali da ukažu na važna pitanja koja se tiču svih ljudi.

Proglas je potpisan na okruglom stolu "Kuda ide srpsko zdravstvo" i predstavlja nacrt za razgovore svih subjekata u zdravstvu od pacijenata, preko države do lekara i farmaceutske industrije kao i svih društvenih činilaca koji mogu uticati na kreiranje zdravstvenog sistema po meri pacijenta.

Dermatolog i subspecijalista onkologije Lidija Kandolf Sekulović kaže da se kao lekar u svakodnevnom radu sa obolelim građanima susreće sa poteškoćama i administrativnim procedurama koje otežavaju pravovremeno lečenje, pa je tema dostupnosti lekova postala jedno od polja njenog interesovanja.

"Ubrzani razvoj medicine, razvoj i proizvodnja lekova prema principima slobodnog tržišta dovela je, na sreću, do povećanja broja ljudi koji mogu da se leče od onih bolesti koje su ranije bile neizlečive ili smrtonosne. Istovremeno, ova situacija dovela i do velikog opterećenja zdravstvenih budžeta svuda u svetu, pa i kod nas", rekla je Kandolf Sekulović.

Ona je istakla da bi Vlada i Ministarstvo finansija iskazanim razumevanjem potrebe za povećanjem zdravstvenog budžeta kada su u pitanju lekovi i drugi vidovi terapije omogućili bolje planiranje zdravstvenih budžeta i dugoročnu saradnju sa proizvođačima lekova.

"Time bi se omogućilo i uključivanje naše zemlje u procese inovacije na polju medicine - najpre kroz ciklus kliničkih ispitivanja novih terapijskih opcija i kasnije, za one lekove koji se pokažu efikasnijim i bezbednijim od standardnih, njihovog pravovremnog, redovnog i kontinuiranog pristupa našim pacijentima kroz osnovno zdravstveno osiguranje", kazala je Kandolf Sekulović.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova (INOVIA) Bojan Trkulja naveo je da ga ohrabruje činjenica da su država, zdravstveni radnici, pacijenti i farmaceutska industrija počeli zajednički da rade na rešavanju velikog zaostatka u dostupnosti savremenih inovativnih terapija te da je najvažnije da se sa tim procesom što snažnije nastavi.

"Prvi i značajni koraci su već sada načinjeni i sada bi trebalo raditi na što transparetnijem i dobro isplaniranom procesu uvođenja novih i proširenja dostupnosti već uvedenih inovativnih terapija. Potrebno je stabilno finansiranje tog procesa, najbolje kroz posebnu budžetsku liniju, kako bi pacijenti iz svega toga imali najveću dobit", rekao je Trkulja.

Komentari (0)

Srbija