Društvo

Digitalna i medijska pismenost neophodna i državnim službenicima: Novi projekat podržava edukaciju u toj oblasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2022

-

20:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Medijska i digitalna pismenost je veština koja je postala ključna u gotovo svakoj delatnosti poslovanja u 21. veku, a kako bi se ta veština unapredila i kod državnih službenika, osnovan je program "Nova pismenost"  koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj i "Propulsion".

"S obzirom na to da i državni službenici doprinose stvaranju javnog mnjenja prilikom komunikacije sa svima nama, trudimo se da usavršimo njihova znanja i pomognemo u kreiranju boljeg narativa, ističe za Euronews Srbija Saša Mirković, medijski stručnjak i saradnik programa "Nova pismenost".

Upravo zato objavljen je priručnik i održava se onlajn obuka medijske i informacione pismenosti za službenike javne uprave. Inicijativa sa edukacijom pokrenuta je u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i Nacionalnom akademijom za javnu upravu.

"Svi smo svedoci, koliko je zahtevno sve ono što se menja iz trena u tren u domenu medija i neophodno je unapređivanje znanja. U tom smislu ni predstavnici države uprave ne mogu da budu izvan toga", kaže Mirković.

On navodi da su državni službenici izuzetno zainteresovani za ovaj program, a, kako kaže, o tome svedoče i rezultati istraživanja CeSID-a i Nacionalne akademije za javnu upravu.

"Više od pola ispitanika je smatralo da je medijska pismenost potrebna, a oko 52 odsto je reklo da im je potrebno dodatno znanje u oblasti bezbednosti na internetu ili komunikacije s javnošću", ističe saradnik programa "Nova pismenost".

On dodaje da je projekat uređivan i da su pritom uzimani u obzir komentari, zamerke i primedbe građana.

Mirković je pozvao sve zainteresovane pripadnike državne uprave da iskoriste onlajn platformu nacionalne akademije za javnu upravu gde mogu da pristupe inspirativnim edukativnim sadržajima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija