Društvo

USAID i Ministarstvo kulture i informisanja unapređuju rad javne uprave kroz edukaciju službenika o medijskoj pismenosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2022

-

13:27

USAID i Ministarstvo kulture i informisanja unapređuju rad javne uprave kroz edukaciju službenika o medijskoj pismenosti
USAID i Ministarstvo kulture i informisanja unapređuju rad javne uprave kroz edukaciju službenika o medijskoj pismenosti - Copyright USAID i Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Veština koja je postala ključna u gotovo svakoj delatnosti poslovanja u 21. veku jeste medijska i digitalna pismenost. Prepoznajući značaj nove vrste pismenosti, u okviru programa “Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion, održana je dvodnevna obuka medijske i informacione pismenosti za službenike javne uprave u prostorijama Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU). Inicijativa za uvođenje obuke pokrenuta je u bliskoj saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i Nacionalnom akademijom za javnu upravu.

Medijski stručnjak i realizator obuke dr Saša Mirković istakao je da je cilj treninga da odgovori na potrebe predstavnika državne uprave u širokom spektru tema iz domena medijske i informacione pismenosti.

“Budući da se komunikacija sa građanima odvija u konvergentnom medijskom okruženju, državna služba danas treba da svoje usluge, kao i svoju komunikaciju usmeri na građane kroz savremene kanale komunikacije. Državni službenici su deo kompleksnog medijskog prostora u Srbiji, aktivno oblikuju javno mnjenje i u obavezi su da odgovorno komuniciraju i prenose informacije građanima, zbog čega se sistemski radi na njihovoj edukaciji iz ove oblasti”, zaključio je Mirković.

USAID i Ministarstvo kulture i informisanja

 

Emina Beković, edukatorka u Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu izjavila je da je značaj obuke ovog tipa višestruk i neophodan za službenike javne uprave, dodajući da jedino udruženim naporima države, privatnog sektora i medija možemo da kreiramo razvijenije društvo i primenjujemo brojne mere za digitalno opismenjavanje svih građana, uključujući i najmlađe i ranjive grupe.

Trening je nastavak saradnje Ministarstva kulture i informisanja, organizacije Propulsion i Nacionalne akademije za javnu upravu, koji su u prethodnoj godini predstavili priručnik i program obuke o medijskoj pismenosti za javnu upravu, uvršen u zvanični program Nacionalne akademije za javnu upravu u 2022. godini i dostupan državnim službenicima putem platforme za onlajn učenje NAJU.

Komentari (0)

Srbija