Društvo

Vojinović za Euronews veče: Lažne dojave o bombama dolazile iz različitih delova sveta, bilo je i pretnji menadžmentu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2022

-

22:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dojave bombama u avionima Er Srbije koji lete za Moskvu dolazile su iz različitih delova sveta, ne samo iz Ukrajine, kompanija je trpela različite pritiske, a povećanje broja letova nije donelo posebnu zaradu, rekao je gostujući u emisiji Euronews veče urednik portala Tango six Petar Vojinović povodom čestih dojava o bombama na letovima iz Beograda za Moskvu u proteklih mesec dana.

Naime, tokom marta bilo je osam, ispostaviće se lažnih dojava o bombama u avionima Er Srbije, a ovog ponedeljka zabeležena je još jedna takva dojava. Osim toga, zabeležene su i dojave o bombama na aerodromu Nikola Tesla.

Odgovarajući na optužbe da je Er Srbija zarađivala na ovim letovima, Vojinović je objasnio da broj letova za Moskvu jeste bio dupliran u jednom trenutku, ali nisu bili povećani tri ili četiri puta  da bi se to smatralo nekom zaradom i korišćenjem ratne situacije u Ukrajini. Kako je dodao, početkom letnje sezone reda letenja, sve je vraćeno na staro.

"Letovi su bazirani na međudržavnom sporazumu, po kome da samo dve kompanije smeju da lete - Er Srbija i Aeroflot. Kada je Aeroflot onemogućen da leti, Er Srbija je morala da pita Aeroflot da li može da preuzme njegove brojeve letova. Tada su krenule dojave o bombama. Pre dve nedelje kada je počela letnja sezona morali su te avione koje su koristili da vrate na druge linije i sada je sve vraćeno na redovan broj letova", kazao je Vojinović za Euronews Srbija.

MUP

 

Kako je rekao, dobijene su informacije da su pretnje dolazile iz različitih delova sveta i da je bilo pritisaka i na zaposlene u kompaniji Er Srbija.

"To je posle političkog postalo veliko bezbednosno pitanje. Dobili smo informacije da su pretnje bile globalne, nisu bile samo iz Ukrajine, ali s istim motivima. Tu su bile i pretnje menadžmentu, uzimali su mejlove koje su mogli da nađu, a bio je i hakovan sajt Er Srbije", naveo je urednik portala Tango six.

Kako je rekao, razlog za česte dojave može biti vidljivost kompanije i njenih poteza, kao što je sada vidljiva priča o novom naoružanju.

Vojinović je istakao da je situacija eskalirala dnvenim dojavama o bombama, a da je kulminirala presretanjem aviona Er Srbije koji je iz Moskve leteo za Beograd.

"Pre nego što je avion koji je presretnut poleteo, takođe je bila prijavljena bomba u avionu. Ipak, to je što je predsednik države to javno rekao jeste bila dodatna dramatizacija, a to nije bilo potrebno jer je već bilo dramatično. Ali kompanija i država su to protumačili kao nešto namerno, nestandardno i zato je on to verovatno naglasio", kazao je Vojinović.

On je dodao da je i sam čin presretanja srpskog aviona bio nepotreban i da je mogao da uznemiri putnike.

"Putnici su mogli da vide borbene avione vide kada su postojale dojave o bombi na letu, a u ovom slučaju je do presretanja došlo kada je dojava bila na aerodromu i nakon što je avion dobio dozvolu da poleti i to je ono što je nestandardno. Da je bio dan, to je moglo mnogo da uzmeniri putnike", rekao je Vojinović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija