Društvo

Dijagnostika kamen spoticanja za pacijente koji imaju rak pluća - savremena terapija daje nadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/04/2022

-

11:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rak pluća je jedan od najčešćih i najsmrtonosnijih karcinoma u Srbiji i svetu. Rano otkrivanje bolesti veoma je važno za dalji tok lečenja. Pacijenti kažu da je danas najveći problem usporena dijagnostika, da često gube dragoceno vreme kod lekara u domovima zdravlja koji ne prepoznaju prve simptome bolesti, već ih šalju kod reumatologa, neurologa...

U poslednje dve godine Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira savremenu terapiju za obolele sa karcinom pluća, a oboleli tvrde da se zahvaljujući molekularnim lekovima njihov život drastično promenio.

Udruženje pacijenata za borbu protiv raka pluća, zajedno sa lekarima Klinike za pulmologiju KCS sprovelo je veliko istraživanje koje je pokazalo da je "kamen spoticanja" na putu uspešnog lečenja, usporena dijagnostika.

Cilj ankete je bio da se sagleda put lečenja pacijenta, koliko dugo se čeka na dijagnostički postupak od pojave prvih simptoma, koliko je potrebno pacijentu da stigne do leka, a kada stigne do leka kakvo ga podnosi, kakvi su ishodi lečenja.

Dr Natalija Samardžić, načelnica Dnevne bolnice Klinike za pulmologiju kaže da pre tri decenije za lečenje pacijenata sa karcinomom pluća nije bilo druge terapije osim hemoterapijem da su je oboleli loše podnosili, da je bilo više neželjenih efekata.

"Takvo je bilo stanje u čitavom svetu. Posle toga počinje da se razvija molekularna genetika. Kod nas je prvi pomak napravljen 2011. godine kada je prvi lek iz sfere molekularne terapije ušao na pozitivnu listu. Poslednje dve godine imamo pravu revoluciju u postignutom lečenju gde se uključujemo u svetske tokove. Uvedeno je više lekova iz oblasti ciljane, personalizovane terapije i imunološke terapije", navela je ona za Euronews Srbija.

Savremena terapija komfornija za pacijente

Podseća da su savremeni lekovi doveli do boljeg lečenja, da je preživljavanje pacijenata danas više od šest, sedam godina, a ranije je bilo u proseku 10 do 12 meseci. Međutim, može još da se uradi za pacijente.

"Postoji još bar nekoliko situacija koje treba rešiti. Uvesti još neke lekove koji su iz sfere molekularne terpaije, kao i lekovi za lečenje imunološkim terapijama", pojasnila je ona.

profimedia

 

Olja Ćorović iz Udruženja pacijenata "Punim plućima" pojašnjava da je novi vid lečenja komforniji za pacijente, da se kvalitet lečenja promenio u odnosu na lečenje klasičnom hemoterapijom.

"Kvalitet njihovog života je popravljen. Imamo pacijente koji su nastavili da rade, učiteljicu koja je svaki dan na poslu. To mnogo znači da se pacijent psihički rastereti, jer kada je jedan član porodice bolestan, cela porodica postaje nefunkcionalna", rekla je Ćorivić za Euronews Srbija.

Najveći problem danas, dodaje, je usporena dijagnostika u prvom koraku. Navodi da se gubi dragoceno vreme kod lekara opšte prakse, koji često ne prepoznaju simptome. Inače, karcinom pluća je podmukla bolest, često daje nespecifične simptome, te lekari upućuju pacijenta kod neurologa, reumatologa.... 

Zadovoljni kvalitetom lečenja

"Pacijenti su zadovoljni kvalitetom lečenja. To je pokazalo i istraživanje. Na pitanje da li bi išli na lečenje u inostranstvo samo 10 odsto je potvrdno odgovorilo, ali ne zbog lekova i lekara, već zbog komfora koje pružaju zdravstvene ustanove u inostranstvu", pojasnila je ona.

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji karcinom u Srbiji i svetu. Godišnje u Srbiji oboli više od 7.000 ljudi, a na žalost premine oko 5.000 osoba. U proseku, kod 19 osoba dnevno se dijagnostikuje rak pluća, dok na žalost, svakodnevno 13 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom teškom bolešću. Prema pomenutoj statistici, Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija