Društvo

Studenti medicine iz Kragujevca počeli praksu u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2022

-

21:57

Studenti medicine iz Kragujevca počeli praksu u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu
Studenti medicine iz Kragujevca počeli praksu u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu - Copyright Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

veličina teksta

Aa Aa

Devedeset studenata Fakulteta medicinskih nauka iz Kragujevca je u okviru saradnje sa Specijalnom bolnicom za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu posetilo ovu ustanovu gde će u okviru predavanja i praktičnog rada na predmetu fizikalna medicina i rehabilitacija biti u prilici da se upoznaju sa specifičnim procedurama koje se u njoj sprovode.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku, koja je od 2019. godine nastavno-naučna baza kragujevačkog Medicinskog fakulteta, ima dugu tradiciju u zbrinjavanju i lečenju, pre svega pacijenata sa amputacijama. Sadašnji kapaciteti bolnice su 180 kreveta, sa preko 200 zaposlenih i to stručnjaka iz oblasti fizikalne medicne i rehabilitacije, ortopedije, kardiologije, vaskularne hirurgije i radiologije i visoko stručnog mediicinskog osoblja. Ono po čemu se ova ustanova posebno ističe jeste po proizvodnji ortopedskih pomagala.  

“Mi smo referentna kuća u Srbiji za rehabilitaciju pacijenata sa amputacijama i uz veliku doktrinu, tradiciju i permanentno usavršavanje, nadamo se da ćemo vašim studentima omogućiti da vide što više i da se u praktičnom smislu edukuju, kako bi svoj nivo znanja iz ove oblasti upotpunili na pravi način", rekao je direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku, ali i docent na FMN-u dr Igor Simanić.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

Dr Simanić i dr Jakovljević

Kako je istakao dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, fakultet je od samog starta insistirao na tome da studenti ono što ne mogu da vide u UKC Kragujevac, mogu da nauče u drugim nastavno-naučnim bazama.

“Cilj je da širenjem saradnje sa eminentnim ustanovama u Srbiji našim studentima, od osnovnih do postdiplomskih studija, obezbedimo kvalitet nastave i mogućnost da sve što ne mogu da vide i nauče u Kragujevcu, to urade u našim drugim nastavnim bazama. Ono što studenti u ovoj oblasti mogu da vide i nauče u Srbiji, postoji jedino u ovoj ustanovi. Ovo je prvi dolazak naših studenata u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu, a nadamo se da će od sledeće školske godine određene grupe studenata redovno dolaziti na vežbe“, rekao je dekan Jakovljević.

U pratnji studenata koji su danas imali predavanja i vežbe u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu bile su i prof. dr Tanja Luković Zečević i asistentkinje dr Jelena Milošević i dr Ana Divjak sa katedre za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

 

Prof. Luković Zečević rekla je da posle dužeg vremena studenti imaju sjajnu priliku da vide sve ono što je za struku i predmet fizikalna medcina i rehabilitacija jako važno, a to su ljudi sa amputacijama, njihova rehabilitacija i korišćenje ortopedskih pomagala.

“Najbolje je kada se uči uživo - na licu mesta i ovo je divna prilika za tako nešto“, rekla je prof.dr Luković Zečević.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

 

Dan ranije Medicinski fakultet iz Kragujevca potpisao je Ugovor o stručnoj i naučnoj saradnji sa Institutom za kardiovaskularne bolesti “Dedinje“.

Komentari (0)

Srbija