Društvo

Otkud fekalna jezera u Staroj Pazovi: Građani upozoravaju da su problemi sa kanalizacijom prava ekološka bomba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2022

-

20:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Grupe građana i poljoprivrednika iz Stare Pazove neprestano upozoravaju na dugogodišnji problem koji taj deo Srema ima zbog loše kanalizacije. Neadekvatni kolektori često pucaju i zagađuju najkvalitetnije poljoprivredno zemljište.

Aktivisti upozoravaju da kolektori moraju da se raskopavaju kako bi sistem mogao da primi otpad, upravo zbog toga što se često zapušavaju i urušavaju. Tako su poslednjih godina fekalije umesto u cevima, na otvorenom i nastaju fekalna jezera, često na privatnom posedu.

"Puno je do vrha i proliva napolje kroz grudobrane koji su oni napravili proliva na njive. Sva fekalija izlazi što dolazi iz Inđije i Stare Pazove, sva fekalija pliva po njivama i po svemu ostalom", kaže za Euronews Srbija poljoprivrednik iz Stare Pazove Miroslav Vereš.

Milan Turanjanin, opozicioni odbornik u SO Stara Pazova rekao je da je u pitanju "ekološka bomba", i da su pročišćeni kanali za atmosfersku vodu, ali da sada fekalna voda "ide u pola Srema".

Ekološka udruženja upozoravaju da je problem prvi put primećen sredinom dvehiljaditih godina, a postao ozbiljna smetnja, pre svega poljoprivredi, nakon 2010. Euronews Srbija je u više navrata pokušavao da stupi u kontakt sa predstavnicima Opštine Stara Pazova, međutim, iz PR službe ove opštine, odgovor na upite nije stigao.

Umesto intervjua, iz Opštine su poslali snimak koji je predsednik Đorđe Radinović ranije dao, u kojoj tvrdi da se problem rešava, a da su napadi na opštinsku vlast neosnovani i politički motivisani.

"Mi ćemo nastaviti da radimo sve ono koliko je u našoj moći, kažem i u dogovoru s Ministarstvom. Mi krećemo da radimo sledeći kilometar iz jedinog razloga, da što pre se to sanira, da građani ne čekaju. Inače, u naredne dve godine treba da bude izgrađena i kanalizacija i to da bude sređeno", rekao je Radinović

U Udruženju za zdravu opštinu Stara Pazova tvrde da nije bilo volje da se ovaj problem reši i podsećaju da je opština dobila odštetu od Planuma koji je loše napravio kolektor, ali i od danske kompanije koja je bila planirana za javno privatno partnerstvo u rešavanju problema, pa odustala.

"Do sada su od 2016 do danas, to je šest godina, oni su 4 miliona evra dobili, a to je više nego dovoljno da se taj akutni problem reši", kaže Živan Ulemek iz ovog udruženja.

Problem koji nastaje u Pazovi, prevazilazi granice opštine, pa su zbog loše kanalizacije ugrožena i obližnja naselja - Ugrinovci, Busije i Batajnica.

Komentari (0)

Srbija