Društvo

Skup podrške Ukrajini u Beogradu: Pozivi na mir i prestanak rata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/04/2022

-

15:42

Skup podrške Ukrajini u Beogradu: Pozivi na mir i prestanak rata
Skup podrške Ukrajini u Beogradu: Pozivi na mir i prestanak rata - Copyright Euronews/Dušan Hadži Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Antiratni skup podrške narodu Ukrajine danas je u organizaciji neformalne grupe građana "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" održan na Trgu republike u Beogradu.

Građani su tokom skupa donosili humanitarnu pomoć za Ukrajinu, koja je već dva meseca izložena ruskoj agresiji, a su prikupljeni prehrambeni proizvodi, sredstva lične higijene, sterilne gaze, dečije igračke, ali i novac. Novac će, navode organizatori, nakon skupa biti odnet u ukrajinsku ambasadu.

Okupljeni građani nosili su ukrajinske, beloruske, ruske i srpske zastave kao i transparente na kojima je pisalo "Stop ratu", "Ulica Marijupoljska", "Stop ratnim profiterima", "Stop Putin, stop war", "Slava Ukrajini", "Ratu ne", "Stop Russian propaganda", "Rusija nije Putin" i "Putin - ratni zločinac".

"Uskrs - vreme ljubavi i mira, a Putin je odbio primirje, ne možemo da ćutimo i bitno je danas biti ovde. Stotine gradova je granatirano i stotine ljudi umrlo. Marijupolj sa više od 400.000 stanovnika je opustošen", rekli su organizatori skupa.

Govorili su o sudbini mnoge dece koja su izgubila živote u granatiranju ukrajinskih gradova, koliko je njih ranjeno, ostalo bez roditelja.

Deca najveće žrtve rata

"Krvavi bilans ovog suludog rata uključuje i preko dvesta oduzetih dečijih života, preko 600 ranjene dece i bezbroj dece koja je ostala bez roditelja", naveli su organizatori na svoj fejsbuk profilu.

Okupljenima se obratio Stanislav iz Novosibirska, koji je rekao da je 45 godina živeo u Rusiji, a onda došao u Srbiju. On je naveo da su mnogi Rusi, koji žive u Beogradu, protiv agresije koju sprodi Moskva na Ukrajinu.

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

"Mnogi Rusi koji ovde žive ne podržavaju politiku koju sprovodi Ruska država poslednjih 10 godina i protiv su rata koje je Rusija započela. Teško je priznati da zemlja u kojoj su rođen, koja se birila protiv fašizma, ponaša se sada isto i napada slobodnu nezavisnu državu", rekao je on.

Dodaje da je teško priznati da je Rusija postala agresor, da su istok Ukrajine sravnili sa zemljom.

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

"Braćo Srbi vi ste hrabar i nezavisan narod. Prizivam vas da izaberete slobodu, podržite da se rat prekine, ne da budete marionete Rusije", naveo je Stanislav. 

Skup na Trgu republike protekao je bez incidenata, a bilo je prisutno nekoliko policajaca.

Protesna šetnja

Nakon obraćanja na Trgu učesnici skupa prošetali su Kolarčevom ulicom, preko Terazija, Trga Nikole Pašića, Bulevarom kralja Aleksandra do Tašmajdanskog parka do spomenika Milice Rakić, devojčice koja je stradala tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije i postala simbol svih nevinih žrtava.

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

Dok su šetali ulicama saobraćaj je bio obustavljen. Uzvikivali su parole "Ratu ne", a više puta se čula i ukrajinska himna. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija