Društvo

Prva pobeda žene na Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim jajima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2022

-

13:11

Prva pobeda žene na Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim jajima
Prva pobeda žene na Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim jajima - Copyright Euronews/Nataša Kovačev

veličina teksta

Aa Aa

Na 32. Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim jajima, koji se organizuje povodom Uskrsa u Mokrinu, pobedu je prvi put odnela žena. Nova svetska šampionka, Ivana Prodanović poreklom je upravo iz ovog banatskog sela.

"Moja porodica se dugo bavi ovim. Prvo tata, pa sestra, pa ja. Presrećna sam zato što sam prva žena koja je uspela da pobedi", rekla je Prodanović za Euronews Srbija.

Ovo takmičenje deo je tradicionalnih svečanosti koje se više od tri decenije organizuju u čast Uskrsa u Mokrinu. Tradicija koja je započeta između dva svetska rata, obnovljena je devedesetih godina, kada je prozvana svetskim prvenstvom, jer još jedno takvo ne postoji. 

Inače jaje, koje takmičar koristi, mora da bude kokošije, tvrdo kuvano i ofarbano. Tuca se samo vrh o vrh, a onaj kome se slomi, odmah ispada. Glavni sudija objašnjava da se pravila nisu uvek poštovala, ali da je u proteklih 15 godina kontrola stroga.

"Svašta je bilo na početku, i ovih i onih i podmetanja nekih kukavičjih jaja i pobednika za koje sad kažu: 'Znaš, on kad je pobedio pre 25 godina, jaje možda baš nije bilo nalegalnije.' E poslednjih 15 ili 17 godina jaje je 100 odsto kojošije", kaže Živica Terzić, sudija.

Za prvo mesto nagrada je 50.000, za drugo 30.000, a treće 20.000 dinara. Pored Morinčana, redovni takmičari su iz Kikinde, Čoke, Novog Sada, Beograda, Sombora, ali i iz Republike Srpske.

Pripreme za ovo takmičenje počinju i mesecima ranije. Svetski prvak iz 2018. godine Ivan Dilber kaže - odgovarajuće jaje počinje da traži već posle Božića. Što sitniji zvuk, kao da zvoni staklo - to je znak da je jaje za takmičenje, tvrdi on.

"Kad sam kucnuo jaje, 18. marta – sećam se i datuma – kad sam ga kucnuo odmah sam rekao: 'Može sad da nađe ko šta hoće, ne može mi niko ništa', i tako je bilo", zaključio je prethodni šampion za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija