Društvo

Polemika zbog postrojenja za reciklažu otpada nadomak "Evropskog Amazona": Šta kažu zabrinuti građani, a šta investitor

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2022

-

14:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Deo javnosti u Apatinu mesecima se protivi izgradnji postrojenja za reciklažu otpada od plastike nadomak Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje", poznatom i kao "Evropski Amazon". Više od tri hiljade građana potpisalo je peticiju kojom od opštine traži da ne dozvoli realizaciju tog projekta, a objava investitora da odustaje od primene postupka pirolize, odnosno od termičke obrade plastike na visokoj temperaturi, nije ih umirila. Kako za Euronews navodi predstavnik investitora, projekat se nastavlja, dok Udruženje građana "Bez straha" najavljuje da se nastavlja i njihova borba.

Iza drvoreda koji se vidi sa placa budućeg postrojenja za reciklažu plastike, počinje Evropski Amazon. Na mestu gradilišta sve stoji. Tako je od početka godine, kada se studija o proceni uticaja na životnu sredinu našla na javnom uvidu, odnosno kada su građani čuli da je u postrojenju planirana piroliza.

Udruženje "Bez straha" pokrenulo je peticiju protiv takve fabrike koja bi sirovine, odnosno otpadnu plastiku, uvozila iz Evropske unije. Prikupili su i opštini predali više od tri hiljade potpisa.

"Zašto bi neko snosio troškove transporta, pa ovde ostavljao te loše produkte te prljave industrije, a potom gotov proizvod nosimo tamo. Drugi problem je sama kontrola", rekao je Željko Rajčević iz Udruženja građana "Bez straha".

Investitor navodi da projekat nije štetan

Na strahove građana reagovali su i investitor i opština, uveravajući ih da projekat nije štetan i da donosi najmanje 30 radnih mesta. Predstavnici kompanije Bionex organizovali su i javnu tribinu, kako bi ga građanima predočili, ali su naišli na tvrd stav.

"Moje mišljenje je da se radi o dezinformacijama i o nerazumevanju. Celoviti projekat je početku bio zamišljen kao projekat proste reciklaže, proizvodnje regranulata i pirolize. Međutim, mi smo taj postupak pirolize ostavili i ostala je sada proizvodnja regranulata. Dakle, reciklaža bezopasnog otpada od plastike, uglavnom ambalažne plastike", rekao je Mirko Barać, konsultat u Bionex-u.

Do promene u planovima došlo je kada je predsednica opštine krajem januara saopštila da je i sama, nakon detaljnog uvida u dokumentaciju i konsultacije sa stručnjacima, uložila primedbu. 

"Što nama ne daje nikakvu garanciju, jer u tehničkoj dokumentaciji i  dalje postoji mogućnost da se radi piroliza plastike, a da ne govorimo o uvozu otpada iz Evropske unije", kaže Perica Popić.

Ovaj odbornik u apatinskoj skupštini jedini je bio uzdržan kada su u decembru 2020. na hitnoj sednici odlučivali o prodaji zemljišta Bionexu. Kaže da je odbornicima tada rečeno kako će se u fabrici prerađivati biljni ostaci. Kada je kasnije čuo za pirolizu plastike, vladajućoj većini tražio je referendum.

"Odbornici su se ogromnom većinom izjasnili da se referendum ne održi", kaže Popić.

U međuvremenu, Bionex je, zbog promene planova, morao da ponovi postupak ishodovanja dozvola nadležnih institucija, što je, kako za Euronews kaže predstavnik investitora, bez problema ponovo dobio. To ih je, navodi, samo usporilo, pa će projekat uskoro biti nastavljen.

"Šta će biti u tom novom projektu, mi još ne znamo. U svakom slučaju tražićemo kao informaciju od javnog značaja. Gotovo smo uvereni da će preko 90 odsto onoga što se nalazilo u prethodnom projektu, da će biti i u ovome. Svakako ćemo nastaviti tu borbu, ne samo Udruženje "Bez straha" već zajedno sa građanima Apatina", navodi Rajčević.

A šta opštini, izuzev 64 miliona dinara za zemljište, donosi ova priča i kako će građanima garantovati čistu životnu sredinu, pitanja su na koja u kabinetu predsednice nije imao ko da odgovori. Kako nam je rečeno, možda tek posle prvomajskih praznika.

Komentari (0)

Srbija