Društvo

Novi korona presek: Skoro 1.000 novozaraženih

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

15:27

Novi korona presek: Skoro 1.000 novozaraženih
Novi korona presek: Skoro 1.000 novozaraženih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je od poslednjeg preseka potvrđen 981 novi slučaj korona virusa od 11.208 testiranih. Od posledica koronavirusa preminulo je devet pacijenata, a na respiratorima je njih 27.

 

 

Potpredsednik Evropskog udruženja kardiologa Petar Seferović izjavio je juče da su posledice koronavirusa pokazale kako je kovid ozbiljna sistemska bolest koja prvenstveno pogađa pluća, ali i srce.

Prema njegovim rečima, korona na neki način ističe ono što je najslabije u organizmu. Nije to, kako kaže, samo srčana bolest ili neke humoralne bolesti kao što su dijabetes ili poremećaj funkcije lipida, nego se dešava to da, u organizmu koji bi normalno funkcionisao 15 godina, korona nađe najslabiju tačku.

"Imamo primere da pacijenti koji imaju latenti dijabetes dobiju stvarni dijabetes i moraju na insulin, da oni koji imaju bolest pluća posle korone uđu u dekompenzaciju, a o srcu da ne pričam", naveo je Seferović za RTS.

On je istakao da je veoma važno da su lekari brzo shvatili da je kovid sistemska bolest, koja pogađa pre svega krvne sudove.

Komentari (0)

Srbija