Društvo

Na Kosovu i Metohiji ublažene antikovid mere - nova pravila za ugostitelje i javni sektor

Komentari

Autor: Reporteri / Tanjug

01/05/2022

-

10:58

Na Kosovu i Metohiji ublažene antikovid mere - nova pravila za ugostitelje i javni sektor
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Vlada privremenih prištinskih institucija ublažila je antikovid mere u sektoru ugostiteljstva i javnom sektoru, dok je i dalje potreban zeleni sertifikat o vakcinaciji ili potvrda o preležanom kovidu pri ulasku na KiM.

Kako je saopšteno, potrebni dokazi za ulazak su potvrda o vakcinaciji sa dve doze ili sa jednom dozom Džonson vakcine, ako nije prošlo više od 12 meseci od prijema poslednje doze, ili imunizacija jednom dozom i sertifikat sa negativnim PCR testom na kovid-19 ne stariji od 48 sati, prenosi Reporteri.

Moguće je priložiti i dokaz da je osoba preležala kovid-19 u poslednjih 90 dana, dokaz da je lice primilo treću dozu ili dokaz o negativnom PCR testu na Kovid-19, ne stariji od 48 sati.

I dalje važi preporuka za nošenje maske

Preporučuje se nošenje maske u zatvorenom prostoru, ali je uklonjeno ograničenje korišćenja samo 50 odsto zatvorenih prostora u ugostiteljskom sektoru.

"Ugostiteljskom službama je dozvoljeno da obavljaju svoju delatnost. Klijenti i ugostiteljsko osoblje moraju da poseduju bilo koji od dokaza o vakcinaciji kako bi im se dozvolio ulazak u zatvorene prostore lokala, u skladu sa relevantnim uputstvom, osim onih mlađih od 16 godina. Svaki sto mora da bude opremljen dezinfekcionim sredstvima koja sadrže najmanje 60 odsto alkohola", navodi se u odluci, prenosi Kosovo onlajn.

Dozvoljena su okupljanja u zatvorenom prostoru, skupovi, kulturni događaji, verske ceremonije, kao i rad biblioteka, sportska dešavanja, rad teretana.

Kako se navodi, svi zaposleni u javnim ustanovama, centralnim i lokalnim javnim preduzećima, privatnim firmama, organizacijama, kao i drugim subjektima, moraju da poseduju jedan od dokaza o vakcinaciji, da bi mogli da uđu u radnu prostoriju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija