Društvo

Zbog raspusta manji broj obolele dece od gripa, pedijatri na oprezu zbog hepatitisa

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2022

-

09:00

Zbog raspusta manji broj obolele dece od gripa, pedijatri na oprezu zbog hepatitisa
Zbog raspusta manji broj obolele dece od gripa, pedijatri na oprezu zbog hepatitisa - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Zbog proteklog prolećnog raspusta smanjen je broj dece školskog uzrasta obolele od virusa gripa, a roditelji se zasad ne javljaju sa znacima uplašenosti povodom hepatitisa nepoznatog porekla zabeleženog u drugim zemljama, rekla je jutros Aneta Jovanović, načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece paliluskog doma zdravlja "Dr Milutin Ivković".

Ona je za Tanjug rekla da među predškolcima u većoj meri vladaju respiratorne infekcije, kao i stomačni virus.

"Prolećni raspust, kao i praznici učinili su svoje. Kontakti među školskom decom bili su smanjeni, deca su više boravila u prirodi, pa je tako trenutno smanjen broj pregleda u dečijim ambulantama među školskom decom. Međutim, među predškolskom decom je virus još uvek prisutan", rekla je Jovanović za Tanjug.

Ona je dodala da, kada je reč o koronavirusu, imaju jako mali broj pregleda, svega 10 na dnevnom nivou po punktu, a od toga jako mali broj pozitivne dece.

"Između uskršnjih i prvomajskih praznika bio je jedan skok povećanog broja pregleda koji se kretao na dnevnom nivou oko 250 pregleda školske i predškolske dece na svakom punktu, s tim da je dominantan predškolski uzrast, oko 70 posto dece bilo je vrtićkog uzrasta. Još uvek je prisutan respiratorni virus, kao i stomačni virus", rekla je Jovanović.

"Deca se učestalo javljaju zbog povišene telesne temperature, koja je praćena kašljem i respiratornim simptomima, dominira zapušenost nosa, bol u grlu, javljaju se forme laringitisa, upale glasnih žica", rekla je Jovanović.

Kad su u pitanju alergije zbog cvetanja polena trave, korova i drveća, ona je kazala da se javljaju uglavnom deca starijeg uzrasta, od pete godina. "Razlika između respiratornih infekcija i alergija je što kod alergija ne postoji temperatura i dete je dobrog opšteg stanja", podsetila je Jovanović.

"Za sada se roditelji ne javljaju sa znacima uplašenosti povodom hepatitisa nepoznatog porekla koji vlada u okolnim zemljama", rekla je ona, ali i istakla da su pedijatri na oprezu.

Jovanović je naročito je važno da roditelji primete ukoliko je dete malaksalo, ima povišenu temperaturu praćenu žutom prebojenošću kože, beonjača, ukoliko je mokraća tamna kao boja piva, a stolica svetla obavezno je da se jave pedijatru.

Komentari (0)

Srbija