Društvo

Protest advokata u Novom Sadu, traže formiranje radne grupe za bezbednost

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Krstin

11/05/2022

-

14:49

Protest advokata u Novom Sadu, traže formiranje radne grupe za bezbednost
Počeo protest advokata u Novom Sadu - Copyright Euronews Srbija/Nataša Krstin

veličina teksta

Aa Aa

Napadi na advokate, čiji su najskoriji i najdrastičniji primeri paljenje automobila Draganu Konjeviću, disciplinskom sudiji u Disciplinskom sudu Advokatske komore Vojvodine, kao i bacanje bombe na kuću Miroslava Đorđevića, zamenika disciplinskog tužioca, moraju biti rešeni otkrivanjem i kažnjavanjem počinilaca, saopštili su predstavnici Advokatske komore Vojvodine na današnjem protestu u Novom Sadu.

Veći broj njihovih članova, novosadskih i vojvođanskih advokata, okupio se ispred zgrade suda i tužilaštva u znak protesta zbog toga što, kako su naveli, nadležni organi, pre svega policija i tužilaštvo, ne rade svoj posao dovoljno efikasno. 

"Mi smo danas ovde zajedno u znak solidarnosti sa kolegama koje su u prethodnom periodu bili izloženi napadima koji nisu završeni otkrivanjem učinilaca i pravnosnažnim presudama. Okupili smo se baš ovde jer na ovaj način šaljemo jasnu poruku: advokati su deo pravosuđa, bez nas nema pristupa pravdi i bez nas nema pravičnih suđenja. Za vladavinu prava smo važni isto koliko i sudije i tužioci i moramo uživati istu zaštitu", rekao je predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski. 

Okupljenim advokatima poručio je da su uoči protestnog skupa, članovima komore stizali anonimne pretnje da će svakome ko dođe na protest lice biti snimljeno u krupnom kadru, kako bi ostalo zabeleženo ko mu je prisustvovao i ko će kasnije snositi posledice. Dodao je da su advokatima stizale i falsifikovane poruke sa njegovim potpisom kojim se obaveštavaju da je skup otkazan ili premešten na drugu lokaciju.

"Iza nekih od napada je moguće da stoje advokati, s obzirom na to da su neki od poslednjih i najdrastičnijih napada počinjeni prema kolegama koji vode disciplinske postupke u okviru Advokatske komore upravo protiv advokata.  Policiji i tužilaštvu smo preneli sve informacije i sumnje koje u vezi sa tim imamo", rekao je Beljanski novinarima.

"Neophodno formiranje radne grupe"

Beljanski je naveo i da se napadi na advokate ni po čemu ne razlikuju od napada na novinare, sudije, tužioce ili ministre, dodajući da je neophodno formirati radnu grupu koja bi se tom problematikom bavila, a po ugledu na Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara.

Euronews Srbija/Nataša Krstin

 

"Uvredama sa strane vlasti stavljeni smo na marginu društva. Pozivamo nadležne organe da preduzmu neophodne korake i rasvetle krivična dela počinjena na štetu advokata", rekla je predstavnica ogranka Advokatske komore iz Zrenjanina Vesna Guteša.

Novosadski advokat Vladimir Vava Horovic ocenio je na protestu da je diskriminacija najegzaktniji termin za postupanje državnih organa prema advokatima i pozvao Advokatsku komoru da vlastima uputi jasan i oročeni zahtev koji će biti uslovljen štrajkom, odnosno potpunom obustavom rada.

Kako je Beljanski rekao, do sada se u vezi sa iznetim zahtevima sastajao sa apelacionim tužiocem. Sastanak sa ministarkom pravde zakazan je, kaže, za utorak, a do sada su u više navrata tražili sastanke sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, međutim odgovor je izostao.

Povod za protestno okupljanje je nedavni slučaj paljenja automobila advokata iz Sombora Dragana Konjevića, a u Advokatskoj komori Vojvodine podsetili su i na prethodne slučajeve, kada je na kuću advokata iz Zrenjanina, Miroslava Đorđevića, bačena bomba, kada su zapaljeni automobili Gorana Karadžića i Mladena Sikimića, kao i na i dalje  nerešena ubistva Momira Lazića i advokata Lošinc Aurela.

Komentari (0)

Srbija