Društvo

Mari (16) je potrebna naša pomoć: Hrabra devojčica se bori sa cerebralnom paralizom i mora na operaciju u SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2022

-

14:00

Mari (16) je potrebna naša pomoć: Hrabra devojčica se bori sa cerebralnom paralizom i mora na operaciju u SAD
Mara Haviža - Copyright Mirjana Haviža

veličina teksta

Aa Aa

Mara Haviže ima 16 godina i dijagnozu cerebralne paralize. Završava prvi razred srednje škole, druži se sa vršnjacima, ali mašta o tome da jednog dana ode sama sa drugicama u bioskop što zbog bolesti nije izvodljivo. 

Da bi bila blizu ostvarenja cilja, potrebno je da ide na operaciju tetiva (selektivna dorzalna rizotomija) u bolnici "Children's hospital" u Sent Luisu u SAD-u. Ova operacija inače košta 46.000 dolara, a za nju je potrebno nešto manje od 5.000 dolara. Operacija bi pomogla devojčici da samostalno stoji, što je preduslov za samostalan hod. Da bi se ona realizovala, potrebno je da se novac sakupi do 25. maja.

Mara je rođena prevremeno, u sedmom mesecu trudnoće. Po rođenju je reanimirana. Usled nezrelosti respiratornih organa, prošla je kroz težak oblik hipoksije što je za posledicu imalo oštećenje centralnog nervog sistema. Do sada je imala operaciju očiju (strabizam), a dva puta je podvrgnuta operaciji tetiva (fibrotomija po Ulzibatu). Mentalno je očuvana i vrlo inteligentna.

Svi oni koji žele da pomognu ovoj devojčici mogu da učine to putem fondacije Budi Human! Marin broj je 1249, a mozete i direktnom uplatom na kliniku!

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija