Društvo

Batut prijavio SZO i ECDC jedan slučaj verovatnog akutnog hepatitisa u Srbiji

Komentari

Autor: S. Tuvić

13/05/2022

-

12:02

Batut prijavio SZO i ECDC jedan slučaj verovatnog akutnog hepatitisa u Srbiji
Institut za javno zdravlje Srbije Batut - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je prijavila Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) i Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) jedan slučaj verovatnog akutnog hepatitisa nepoznatog porekla, rečeno je za Euronews Srbija u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Oni napominju da nije zvanično potvrđen nijedan slučaj misterioznog hepatitisa, ali se na tu bolest sumnja kod dečaka koji lečen u Institutu za majku i dete.

"Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" je na osnovu dostupnih kliničkih, laboratorijskih i epidemioloških podataka, prijavio 11. maja 2022. godine Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti jedan slučaj verovatnog akutnog hepatitisa nepoznatog porekla kod deteta hospitalizovanog u Institutu za majku i dete", kažu u Batutu.

Inače, devetogodišnji dečak za kog se sumnja da ima misteriozni hepatitis, prebačen je na dalje lečenje u Bergam u Italiji. Tamo će lekari odlučiti da li je mališanu neophodna transplantacija  jetre.

Dečak je od srede, 4. maja bio na lečenju u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić". Roditelji su ga najpre odveli u čačansku bolnicu jer je bio žut, a zatim je kolima Hitne pomoći prebačen za Beograd. Lekari su prvo posumnjalo da je u pitanju žutica (hepatitis A), ali je nakon urađenih analiza isključena mogućnost da je reč o toj bolesti. Dečak je dobrog opšteg stanja, ali je njegova jetra u veoma lošem stanju.

Gastroenterolog i načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete dr Ivana Kitić, kaže za RTS da je dečak dobro.

"Dečak je dobro, dobrog je opšteg stanja, za sada se tamo rade dodatne analize da bi se procenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre i zbog toga je dečak u Italiji", navela je Kitić i dodala da u Institutu za majku i dete nema novih pacijenata za koje se sumnja da imaju novi tip hepatitisa.

Za sada je u svetu registrovano oko 384 mogućih slučajeva akutnog hepatitisa kod dece, saopštila je četvrtak Svetska zdravstvena organizacija, a bilo je i oko 50 sumnjivih slučajeva. Lekari iz sveta koji su imali male pacijente sa misterioznim hepatitisom rekli su da se kod dece javljaju povraćanje, blagi bolovi u stomaku, dijareja, groznica. Ono što dodatno "pali alarm" jeste žutilo očiju i kože.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija