Društvo

Mihajlović: Nasilje prisutno svuda, podrška ženama obaveza svih

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

08:56

Mihajlović: Nasilje prisutno svuda, podrška ženama obaveza svih
Zorana Mihajlović - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je danas, povodom obeležavanja Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, da su ključna saradnja i koordinacija između svih institucija i organizacija kako bi žene i devojčice živele u okruženju sa nultom tolerancijom na sve oblike nasilja.

"Prošle nedelje smo u medijima čuli da su izvršena dva femicida u Srbiji u roku od 24 sata. U samo jednom danu ubijena je jedna žena u Barajevu, a druga u okolini Paraćina. Ovo nam samo još jednom pokazuje da se nasilje dešava svuda, ono je sveprisutno i ima ga kako u centru glavnog grada, tako i u ruralnim područjima. Upravo zato je važno da se protiv ovog problema zajedno borimo i kao pojedinci da ne okrećemo glavu kada smo svedoci nasilja, ali i institucionalno da nastavimo da radimo na jačanju zajedničkog i koordinisanog odgovora na nasilje", izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je istakla i da je od početka ove godine ubijeno čak 11 žena u Srbiji, a da svakodnevno čujemo vesti o ženama koje su preživele razne oblike nasilja i uznemiravanja.

"Zahvaljujući radu institucija, unapređenom zakonodavnom i strateškom okviru u ovoj oblasti i društvenim pokretima kao što su #NisamPrijavila, menja se svest javnosti i žene sa iskustvom nasilja su dodatno ohrabrene i podržane da prijave nasilnike i potraže pomoć. Važno je da im stavimo do znanja da u toj borbi nisu same i da će od nas uvek dobiti podršku i ohrabrenje da izađu iz kruga nasilja", istakla je Mihajlovićeva.

Vlada Srbije je na predlog potpredsednice Mihajlović usvojila 18. maj kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, kao rezultat zajedničke inicijative mreže nevladinih organizacija "Žene protiv nasilja" i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija