Društvo

Korona presek: Preminule dve osobe, manje od 400 novozaraženih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2022

-

15:56

Korona presek: Preminule dve osobe, manje od 400 novozaraženih
Korona presek: Preminule dve osobe, manje od 400 novozaraženih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 sata, u Srbiji je na koronavirus testirano 8.500 osoba, od kojih je pozitivan 361 pacijent. Preminule su dve osobe. Na respiratorima je 245 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 11 pacijenata.

Podsetimo, juče su bila testirana 9.654 pacijenta, od kojih su 382 osobe bile pozitivne na koronu dok su tri osobe preminule.

Dok korona u Evropi postepeno jenjava, prvi talas epidemije javio se u Severnoj Koreji, državi koja prve dve godine pandemije navodno nije imala nijedan pozitivan slučaj na virus. 

Za svega nekoliko dana, otkako je obelodanjeno da je kovid 19 stigao u tu zemlju, Sevena Koreja zabeležila je više od milion slučajeva sa simptimima groznice i čak 50 umrlih. Ionako problematičnu situaciju dodatno komplikuje činjenica da Severna Koreja verovatno ima jedan od najlošijih sistema zdravstvene zaštite u svetu, pa i to da njeno stanovništvo nije vakcinisano.

Dok su susedne Južna Koreja i Kina ponudile da pošalju medicinski materijal i drugu pomoć, stručnjaci kažu da je prekasno da se vakciniše 26 miliona stanovnika i da bi jedina realna pomoć bila ponuda ograničenih zaliha vakcina kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva među visokorizičnim grupama.

Komentari (0)

Srbija