Društvo

Na Univerzitetu u Beogradu mesta ima za 9.683 budžetska brucoša, Mašinski fakultet godinama među najatraktivnijim

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/05/2022

-

10:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će naredne nedelje Vlada Srbije usvojiti kvote o broju budžetskih studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama za narednu akademsku godinu. Univerzitet u Beogradu već je raspisao konkurs za upis studenata na svim nivoima. U konkursu je navedeno koliko fakulteti planiraju da upišu brucoša na budžet, a koliko kao samofinansirajuće studente. Ukoliko Vlada prihvati predlog najstarijeg univerziteta u Srbiji indekse će dobiti 15.033 brucoša, od toga 9.683 o trošku države.

Prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu počeće 22. juna, a prijava i prijem dokumenata obavljaće se do 25. juna. Prijemni ispiti održaće se od 27. juna do 1. jula. Fakulteti do 4. jula do 16 sati imaju obavezu da objave preliminarne, a najkasnije do 11. jula i konačne rang liste po studijskim programima. Upis kandidata je do 15. jula.

Prethodnih godina najveće intersovanje maturanata bilo je za Elektrotehnički fakultet, Mašinski, FON, Medicinski fakultet, Stomatološki, ali i za psihologiju na Filozofskom fakultetu, gde se na jedno mesto prošle godine prijavilo čak sedam kandidata, što je najveća konkurencija za jedan studijski program.

S druge strane najviše slobodnih mesta ostalo je Poljoprivrednom fakultetu, kao i za nastavničke smerove na svim fakultetima.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. Vladimir Popović kaže za Euronews Srbija da pripreme za prijemni na tom fakultetu teku uobičajeno, da im je važno koliko se studenata prijavi, ali i njihov kvalitet.  

"Nama je prijemni zakazan 29. i 30. juna. Prvo ide prijemni za smer Informacione tehnologije u mašinstvu, a zatim prijemni za Mašinsko inženjestvo. Na smeru IT u mašinstvu upisujemo 60 studenata i to 20 budžetskih i 40 samofinansirajućih, dok na studijskom programu mašinsko inženjerstvo upisujemo 520 budžetskih studenata i 100 samofinansirajućih", naveo je prof. Popović.

Raste interesovanje za Mašinski

Interesovanje brucoša za taj fakultet raste iz godine u godinu, a Popović kaže da je razlog što je njihova diploma priznata u celom svetu.

Pojašnjava da osim akreditacije u Srbiji, Mašinski fakultet ima i akreditaciju nemačke akreditacione kuće, a za pojedine studijske programe, kao što je Brodogradnja, imaju akreditaciju Britanske kraljevske akademije.

Mašinski fakultet/NIkola Jokić

 

"Naša diploma važi, bez ikakve nostrifikacije širom sveta. Važna stvar je što je u zadnjih pet do 10 godina u Srbiju stiglo dosta stranih kompanija i u Srbiji su otvorili i razvojne centre, a ne samo proizvodne. Domaće kompanije su se raširile i velika je potražnja za mašinskim inženjerima", rekao je on.

Procenjuje da samo oko pet odsto diplomaca odlazi u inostranstvo, a da svi ostali počinju da rade u Srbiji. Postoji velika ponuda poslova, mašinski inženjeri lako dolaze do radnog mesta, a i plate su dobre.

Praksa je poslednjih godina, kako kaže, da se većina studenata zaposli dok im traju studije na master nivou. 

"Imamo skoro svaki dan sastanak sa nekom od kompanija. Oni se sada trude da priđu studentima. Ranije se čekalo da kroz praksu zaposle", naveo je on.     

Povećanje školarina

Cene školarina za narednu školsku godinu povećalo je pet fakulteta i to za oko 10 odsto. Tako je školarinu povećao Rudarsko-geološki fakultet sa 57.000 na 66.000 dinara, Tehnološko-metalurški sa 66.000 na 75.000 dinara, FON sa 138.000 na 145.500, Biološki sa 80.000 na 90.000 dinara, a na Ekonmskom fakultetu cena školarine je od 97.175 do 127.863 dinara, a ranije je iznosila od 92.022 do 121.082 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija