Društvo

Konkurs za upis na Univerzitet u Beogradu početkom maja

Komentari

Autor: S. T.

20/04/2022

-

15:53

Konkurs za upis na Univerzitet u Beogradu početkom maja
Studenti - Copyright Tanjug/AP/Laurent Gillieron

veličina teksta

Aa Aa

Konkurs za upis u narednu školsku godinu na Univerzitetu u Beogradu biće raspisan početkom maja. Na 358 studijskih programa mesta ima za 26.739 studenata.

"Za brucoše, za osnovne i integrisane akademske studije biće 97 studijskih programa na različitim fakultetima. Neki studijski programi su trogodišnji, neki četvorogodišnji, neki integrisani petogodišnji i tu postoji jedna velika lepeza na 31 fakultetu, velike mogućnosti na za studente da izaberu čime žele da se bave u profesionalnoj karijeri", rekao je rektor BU Vladan Ðokić, nakon današnje sednice Senata.

Pozvao je sve zainteresovane srednjoškolce da se kandiduju za studiranje na Univerzitetu u Beogradu koji je najprestižnija obrazovna i naučna institucija u regionu.

Za master akademske studije opredeljeno je 149 studijskih programa, za specijalističke 25, a za doktorske 77. Što se tiče strukovnih studija, na osnovnim su dva programa, specijalističkim tri, a na masteru pet programa.

Ðokić je naveo i da je na pojedinim fakultetima izuzetno velika konkurencija, te je tako na Filozofskom fakultetu na odeljenju za psihologiju prošle godine bilo sedam kandidata na jedno mesto, na FON-u po tri kandidata na jedno mesto. On je dodao i da postoje fakulteti za koje ne postoji veliko interesovanje.

Navodi da bi oni morali da inoviraju studijske programe i privuku veći broj stranih studenata, kao i da uspostave jaču saradnju između fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Rektor je podsetio na sporazum koji su pre nekoliko nedelja potpisali dekani Fakulteta veterinarske medicine iz Beograda i Fakulteta iz Zagreba, a koji ima za cilj da zajednički rade na studijskim programima doktorskih studija.

"Naši fakulteti treba da se orijentišu ka potencijalnim kandidatima iz regiona. Tu imamo velike mogućnosti zbog sličnosti jezika i istorijskog konteksta", zaključio je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija