Društvo

Dan studenata: Za bolje uslove studiranja sadašnjih, ali i budućih akademaca

Komentari

Autor: S. Tuvić

04/04/2022

-

14:23

Dan studenata: Za bolje uslove studiranja sadašnjih, ali i budućih akademaca
Dan studenata: Za bolje uslove studiranja sadašnjih, ali i budućih akademaca - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Dan studenata 4. april, koji je ustanovljen u znak sećanja na studentske demonstracije 1936. godine, ove godine obeležava se nizom manifestacija. Posle skoro dve godine onlajn nastave, akademci su se ponovo vratili u amfiteatre fakulteta.

Skoro svi fakulteti univerziteta u Beogradu vratili su se na neposredanu nastavu. Nekoliko njih će to uraditi danas i sutra, jer je dat prelazni rok studentima koji su van Beograda da pronađu smeštaj. Jedino fakulteti koji pripadaju medicinskim grupacijama zadržali su kombinovani model nastave.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Ana Grčić kaže da su im u fokusu uslovi studiranja, kako se održavaju ispitni rokovi, da studenti imaju jednaka prava, da se više vrednuju vannastavne aktivnosti.

"Imamo podatak za prošlu godinu da na nekim fakultetima, veliki broj studenata nije ispunio uslov za upis u narednu godinu, tako da sada skrećemo pažnju na to", rekla je Grčić nedavno za Tanjug.

Studenti Univerziteta u Beogradu postigli su više dogovora sa resornim ministarstvima, pa je tako od 1. aprila krenula plaćena praksa u javnim službama za najbolje studente završnih godina.

"Održite akademsku čestitost"

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić rekao je da studenti najviše doprinose ugledu Univerziteta u Beogradu.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Slavimo 4. april kao dan studentskog protesta i bunta protiv represije i fašizma, kao dan afirmacije svega i danas vrednog za univerzitetsku zajednicu. Student Žarko Marinović simbol je tog studentskog pokreta, zato su ovaj praznik prihvatili i drugi univerziteti, ali je on pre svega Dan studenata Univerziteta u Beogradu i zato vas pozivam da održavate akademsku čestitost, tolerantnost i da težite opštem dobru, na svoju i dobrobit celog društva", poručio je akademcima rektor Đokić, a navedeno je sajtu Univerziteta.

"Obrazovanje osnova društvenog razvoja"

 Akademcima je Dan studenata čestitao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i poručio da su studenti uvek bili pokretačka snaga, nosioci prosperiteta i inovativnih ideja.

"Obrazovanje i nauka osnova su svakog ekonomskog i društvenog razvoja. Državi su potrebni mladi ljudi koji će dati doprinos u različitim segmentima našeg društva", naveo je Ružić, a saopštilo Ministarstvo.

On je dodao da se u Srbiji sprovode reforme na svim nivoima obrazovanja čiji je cilj, između ostalog, i modernizacija obrazovnog procesa.

"Strateški prioritet Srbije je kvalitetno obrazovanje na svim nivoima, kao i povećanje dostupnosti obrazovanja. Naša misija je da svim studentima omogućimo kvalitetne uslove za studiranje, zbog toga proširujemo kapacitete studentskih domova, ali i investiramo u nove objekte visokoškolskih ustanova", rekao je Ružić.

Dan studenata obeležava se 4. aprila, u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali na taj dan 1936. godine zbog narastajućeg fašizma u Evropi, a tada je, tokom protesta, ubijen student prava Žarko Marinović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija