Društvo

Filipović: Neposredna nastava skoro na svim fakultetima UB, kombinovani model zadržao Medicinski fakultet

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2022

-

12:02

Filipović: Neposredna nastava skoro na svim fakultetima UB, kombinovani model zadržao Medicinski fakultet
Filipović: Neposredna nastava skoro na svim fakultetima UB, kombinovani model zadržao Medicinski fakultet - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Nikola Anđić, Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Skoro svi fakulteti Univerziteta u Beogradu prešli su na neposredni režim nastave, dok se za još nekoliko visokoškolskih ustanova očekuje da to učine od 4, odnosno 5. aprila, jer je studentima koji su van Beograda dat prelazni rok da pronađu smeštaj ili se usele u domove, kaže prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta Dejana Filipovića.

On je rekao za Tanjug da medicinska grupacija može biti izuzeta od promene nastave, pa se tako očekuje da će Medicinski i srodni fakulteti nastaviti kombinovanu nastavu do kraja semestra.

Uoči Dana studenata, Filipović veći akcenat stavlja na saradnju sa Studentskim parlamentom, za koju kaže da nikada nije bolje funkcionisala.

"Donet je i Zakon o studentskom organizovanju, koji je naš Univerzitet podržao. Sada sledi implementacija tog zakona, od raznih sajmova do akcija koji studenti sprovode", rekao je Filipović i dodao da je među najvećim izazovima u poslednjim mesecima bilo sprovođenje nastave u uslovima epidemije.

Da je saradnja sa upravom Univerziteta dobra potvrdila je za Tanjug i student prorektor Ana Grčić, koja istakla da se često razgovara i zajednički donose odluke o uslovima studiranja, produžetku ispitnih rokova, održavanju nastave.

Problemi studenata

Kaže da je najčešća praksa da predstavnici parlamenata i studenti prodekani imaju sednice na kojima raspravljaju o problemima studenata, koji kasnije stignu do uprave.

"Želimo uvek da se bavimo konkretnim problemima, ali ove godine želeli bismo da se bavimo više uslovima studiranja. Imamo podatak za prošlu godinu da na nekim fakultetima, veliki broj studenata nije ispunio uslov za upis u narednu godinu, tako da sada skrećemo pažnju na to", rekla je Grčić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Studenti Univerziteta u Beogradu postigli su više dogovora sa resornim ministarstvima, pa je tako od 1. aprila krenula plaćena praksa u javnim službama za najbolje studente završnih godina. Grčić ističe da će od sledeće godine biti stipendije za studente koji su materijalno ugroženi, kao i da treba da zaživi studentska kartica koja će omogućiti razne pogodnosti i popuste.

Manje interesovanje za nastavničke fakultete

Na prvu godinu Univerziteta u Beogradu godišnje se upiše oko 15.000 studenata (od ukupno 48.508 studenata koliko se upisalo na sve visokoškolske ustanove u Srbiji), a njih 9.500 na teret budžeta.

Po rečima Filipovića, pored standardno najveće "navale" na FON, značajno veće interesovanje za upis beleži se na Arhitektonskom fakultetu, dok je sve manja zainteresovanost za nastavničke smerove, što kako kaže nije iznenađenje.

Prošle godine zabeležen je i manji broj upisanih studenata, što Filipović pripisuje kovid epidemiji, ali i natalitetu, odnosno malobrojnijoj grupi učenika koja završe srednju školu.

Međutim, ističe, za 104 akreditovana studijska programa, interesovanje nije značajnije promenjeno, pa su tako pojedine studentske grupe poput molekularne biologije, genetike ili informatike, izuzetno popularne, ali na grupaciji gde se školuju kadrovi za nastavnike biologije, matematike, hemije, godinama se beleži smanjeno interesovanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija