Društvo

Patrijarh Porfirije: Sinod SPC prihvata i priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/05/2022

-

12:26

instagram: porfirije_patrijarh

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata, blagosilja i priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada sledi razrada svih tehnicko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti.

O tome će, kazao je, potom biti obaveštene i sve pomesne pravoslavne crkve.

"Sada, braćo i sestre, kada dođemo ovde, donosimo vam još jednu radost. Sveti arhijerejski Sinod SPC jednoglasno je odgovorio na zahtev MPC-OA i Sabor naše crkve je blagoslovio, odborio, prihvatio i priznao njenu autokefalnost. Ujedno, braćo i sestre, dužnost Sinoda je da zajedno sa arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehnicko-organizacione detalje, nakon cega će uslediti svečano proglašenje zvaničnog akta, a zatim će sve pomesne pravoslavne crkve biti obaveštene i pozvane da prihvate autokefalni status MPC-OA", rekao je patrijarh srpski, preneli su makedonski mediji.

On je izrazio uverenje da će sve pravoslavne crkve ovu vest primiti sa radošću.

Plus info prenosi da je istovremeno stigla vest da je pismo za autokefalnost primljeno u Carigradskoj, odnosno Vaseljenskoj patrijaršiji i da će 10. juna na 50. godišnjicu MPC predstavnici te crkve služiti zajednicku liturgiju sa u Vaseljenskoj patrijaršiji.

Gromoglasni aplauz vernika

Patrijarh Porfirije je ovo rekao nakon zajedničkog služenja liturgije u hramu Svetog Klimenta Ohridskog sa arhiepiskopom Stefanom, što je propraćeno dugim i gromoglasnim aplauzom mnogobrojnih vernika.

Prethodno Porfirije je rekao da je Makedonija okićena najvišim pravoslavnim blagodatima, mesto gde su se vekovima molile suze za spas ljudskog roda.

"Radujmo se danas jer se cela Crkva raduje sa nama. Raduju se nebo i zemlja. Kada se braća vole, kada slave ime Božije, radujmo se sto je posle 55 godina služena sveta liturgija prvo u Beogradu, a sada u Skoplju, za samo nekoliko dana", rekao je Porfirije.

Arhiepiskop Stefan je uputio zahvalnost članovima Svetog arhijerejskog Sabora SPC u ime vernog makedonsog naroda i MPC-OA.

"Kako razumeti ovaj sabor danas, ako ne sa događajima vaskrsenja. Crkva je uvek bila jedna i jedina, ujedinjena duhom sveta. Ovaj istorijski period kroz koji svi prolazimo je praznik za sve hrišćane u Makedoniji, bez obzira na nacionalnu. Sa nama se raduju oni naši preci. Verujem da su ovih dana konačno srećni svi koji su želeli da vide obnovljenu Ohridsku arhiepiskopiju", rekao je on.

Tv Hram

On je poručio da je svrha crkve da ujedini čovek u sebi.

"Naša 80-godišnja posvećenost nezavisnoj crkvi nikada nije imala za cilj da nas odvoji od tela Hristovog, već da nam omogući, kao i uvek, kao i drugi pravoslavni narodi, da slobodno vršimo svoju misiju", naveo je i istakao da je ovaj istorijski trenutak ispunjenje sna mnogih generacija.

"U Beogradu u crkvi Svetog Save, a sada i u Skoplju, kao da se gromko začuo uzdah olakšanja i našim precima i nama. I ta radost olakšanja potekla je od majke crkve, Vaseljenske patrijaršije i od sestrinske srpske crkve, Pećke patrijaršije...", rekao je.

Zajednička liturgija u Skoplju

U prisustvu velikog broja vernika u Sabornom hramu Sveti Kliment Ohridski u Skoplju održana je zajednička liturgija Srpske pravoslavne crkve i MPC-OA, koju su služili patrijarh srpski Porfirije i starešina makedonske crkve Stefan.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Katoličke crkve, veliki broj monaha i vernika iz drugih gradova.

Kako prenose skopski mediji, pomirenje dveju sestrinskih crkva - SPC i MPC-OA je veoma važno, a ovaj događaj ocenjuje se kao čin hrišćanske ljubavi.

Skopski portal Telma piše da je važno to da je ovo samo početak procesa sticanja tomosa za autokefalnost MPC-OA, za koji, kako se navodi, dve sestrinske crkve očekuju da će ga dodeliti vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Do ovog događaja došlo nakon odluke Vaseljenskog patrijarha od 9. maja ove godine da MPC-OA vrati u kanonsko jedinstvo sa ostalim pravoslavnim crkvama.

Podseća se da zajednička liturgija dvojice poglavara dolazi nakon prevazilaženja 55-godišnjeg raskola između SPC i MPC-OA i ponovnog uspostavljanja kanonskog i evharistijskog opštenja.

Prethodno, 19. maja, dvojica poglavara služili su zajedničku arhijerejsku liturgiju pomirenja u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu.

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju je predvodi patrijarh Porfirije, juče je doputovala u Skoplje, a u njoj je i osam episkopa SPC.

Dodaje se i da je današnja zajednička liturgija usledila je nakon jučerašnjeg završetka Sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, koji je 16. maja potvrdio status najšire moguće autonomije MPC-OA, odnosno pune unutrašnje nezavisnosti, dodeljene 1959. godine.

Ključni datumi

Zahtevi za autokefalnost ckve u Makedoniji pojavili su se nakon Drugog svetskog rata, a sabor SPC je 1959. godine doneo je odluku o širokoj autonomiji te crkve, pod uslovom da MPC promeni Ustavi i usaglasi se sa Ustavom SPC.

Međutim, MPC je 1967. godine jednostrano proglasila autokefalnost, koju Srpska pravoslavna crkva nije priznala i od tada je počeo raskol.

Zauzimanjem patrijarha Pavla 2002. godine održani su razgovori u Nišu kada je došlo do Niškog sporazuma, kojim je Makedonskoj crkvi ponovo data najšira autonomija. Sa tim su se saglasili svi učesnici u razgovoru - članovi Sinoda SPC i Sinoda Makedinske pravoslavne crkve. Međutim, po povratku u Skoplje predstavnici Sinoda MPC rekli su da je samo bio radni dokument, tako da je taj sporazum propao.

Nakon toga dolazi do osnivanja autonomne Ohridske arhiepiskopije na čelu sa mitropolitom Jovanom Vraniškovskim koji prihvata kanonsko jedinstvo sa SPC.

Komentari (0)

Srbija