Društvo

Uprkos kritikama Fiskalnog saveta, Srbija izdvaja više novca za odbranu: Vrednost budžeta kao za Moravski koridor

Komentari

Autor: Stefan Goranović, Euronews Srbija

16/06/2021

-

22:08

Uprkos kritikama Fiskalnog saveta, Srbija izdvaja više novca za odbranu: Vrednost budžeta kao za Moravski koridor
Uprkos kritikama Fiskalnog saveta, Srbija izdvaja više novca za odbranu: Vrednost budžeta kao za Moravski koridor - Copyright Mnistarstvo odbrane Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Korona je naterala brojne zemlje na rezanje toškova, uz fokus na imunizaciju. Ali malo je država na svetu koje su prištedele na vojsci. Izuzetak nije ni Srbija, što je u svom izveštaju nedavno kritikovao Fiskalni savet uz tvrdnju da je rast ulaganja ekonomski neopravdan i da od njega treba odustati.

Euronews TV

"Rebalansom se iz nepoznatog razloga gotovo dupliraju i investicije u odbrambeni sektor, mahom u nabavku naoružanja. Ova ulaganja i pre rebalansa bila su u Srbiji višestruko veća u odnosu na uporedive zemlje centralne i istočne Evrope, a sad su dodatno snažno povećana. Zato bi Vlada trebalo da obrazloži zašto se država u sred zdravstvene krize i svega nekoliko meseci od usvajanja budžeta toliko dodatno zadužuje za ove namene", ocena je Fiskalnog saveta na predlog rebalansa budžeta za 2021. godinu.

Poslednjih godina Srbija sve više izdvaja za sektor odbrane: 2019. i 2020. izdvojeno je bilo 0,9 odsto BDP-a. Iako je za 2021. bilo planirano blago smanjenje, rebalansom je utvrđeno da će se trošiti 1,4 odsto BDP-a, odnosno 750 miliona evra.

Taj iznos blizu je ceni Moravskog koridora, podseća bivši član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković u razgovoru za Euronews Srbija. Kaže da Savet s pravom postavlja pitanje da li je u godinama krize bilo neophodno ovako rasporediti budžetski novac.

"Kada se vidi da je to veliki rashod, koliko, recimo košta čitav Moravski koridor, Fiskalni savet s pravom pita da li je taj rashod urgentan, naročito u godinama krize kao što su prošla i ova, da li je to možda moglo drugačije da se rasporedi. Ključna stvar je manje novca za druge javne investicije koje su Srbiji potrebne. Manje novca će biti za puteve, manje će se ulagati u zaštitu životne sredine, zdravstvo. Zato što ne može da bude para za sve", rekao je Vučković.

S takvim raspoređivanjem budžetskog novca postavlja se pitanje da li je Srbija bezbednosno ugrožena.

"Čini se da se zapravo to ulaganje u sistem odbrane i ugovori o nabavkama dešavaju prilično ad-hok i da su više povezani sa spoljnopolitičkim savezništvima i možda nekim skupljanjem unutrašnjih političkih poena, nego sa pravim potrebama sistema odbrane i možda bezbednosnom ugroženošću zemlje", rekla je za Euronews Srbija Marija Ignjatijević, istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Euronews Srbija je zamolio Ministarstva finansija i Odbrane za objašnjenje dupliranih ulaganja u odbranu, ali nismo dobili odgovor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija