Društvo

Protest zbog izgradnje nebodera na Bežanijskoj kosi, Brnabić: Ništa neće biti izgrađeno mimo dogovora sa meštanima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2022

-

20:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Građani Bežanijske kose okupili su se na otvorenim terenima "11. april" još jednom protestujući zbog planirane izgradnje dva solitera, visine 100 i 120 metara u tom beogradskom naselju.

Danas su sa njima razgovarali premijerka Ana Brnabić i gradski urbanista Marko Stojčić. Oni tvrde da ništa neće biti urađeno mimo dogovora sa meštanima i na njihovu štetu.

Na raspravi u Upravi grada nerednog utorka jedna od tema trebalo bi da bude i Izmena plana detaljne regulacije kako bi se omogućila izgradnja tih solitera. Meštani očekuju da grad to spreči.

"Nismo za izgradnju dva tornja od 120 metara na Bežanijskoj kosi zbog saobraćajnih gužvi, koje već imamo ovde. Imamo problem i sa izmenom Urbanističkog plana, jer će dve ulice ovde praktično odvojiti deo terena i biće ulica koja se uliva u blokovsku ulicu. Biće ogromne saobraćajne gužve, nemamo kapaciteta da izdržimo tako nešto", rekao je jedan od stanara Bežanijske kose.

Zanimljivo da je na protestu bila i žena, koja je, kako kaže, došla da podrži izgradnju solitera. 

"Ja sam iznenađenja. Nećemo da ostanemo na ovom nivou narednih 100 godina. Treba da se gradi. To će biti ukras na ulasku u Bežanijsku kosu".

Gradski urbanista očekuje da na javnoj sednici bude za i protiv izgradnje novih zgrada.

"Sigurno da nešto treba da se gradi, ali koliko visoko i sa kojom namenom, to ćemo videti u narednom peroidu. Želim da vas umirim, jer konačna odluka neće biti neprimerena i protiv interesa vas koji ovde živite", rekao je Stojčić.
 
Brnabić je rekla da je do sada stiglo 110 primedbi građana i da će o njima odlučiviti specijalno formirani tim. 

"Ako mene pitate, nema smisla da se ovde izgrade takvi soliteri, ali takođe svi zajedno treba da nađemo način da grad nastavi da sarađuje", pručila je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija