Društvo

Protest zbog rata u Ukrajini na Trgu republike, aktivisti predali listu zahteva ambasadi Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2022

-

18:39

Protest zbog rata u Ukrajini na Trgu republike, aktivisti predali listu zahteva ambasadi Rusije
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Neformalna grupa građana "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" održala je danas na Trgu republike protest protiv rata u Ukrajini.

Okupljenim građanima obratili su se, između ostalih, jedan od organizatora Rus Pjotr Nikitin, profesorka Beogradskog univerziteta i članica Koalicije Moramo Biljana Stojković i drugi.

Na skupu je istaknuto da su posledice tromesečnog rata u Ukrajini katastrofalne, a da je i ovaj rat, kao i svi u istoriji, besmislen.

Poručili su da građani ne bi trebalo da veruju, kako kažu, ruskoj propagandi, te da u Ukraniji nema nacista, tvrdeći da nije bilo nikakvog ugnjetavanja ili kršenja prava Rusa u Ukrajini, kao i da su oni slobodno koristili svoj jezik.

Ljudski životi postaju nevažni, a njihove patnje efemerne, poručili su govornici i upozorili da su se ljudi u Ukrajini i njihovi do juče obični, srećni životi, sveli na kategoriju "civilno stanovništvo".

Na skupu u centru Beograda su se mogle videti zastava Ukrajine, ali i Rusije, kao i zastave Donjecke i Luganske oblasti.

Aktivisti su posle skupa na Trgu republike otišli do Ambasade Rusije, gde su predali listu zahteva.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Марија

29.05.2022 08:27

Избројала сам их петоро. И ви ово стављате као вест? Који ини имају легитимитет да предају у име Срба било шта руској амбасади!?

Srbija