Društvo

Srbija među 10 zemalja sa najviše obolelih od karcinoma pluća, druga po broju umrlih - pušači najčešći pacijenti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2022

-

16:57

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rak pluća drugi je najčešći oblik kancera u svetu, a među deset zemalja sa najvišim brojem obolelih, Srbija je na trećem mestu u Evropi, dok je po broju umrlih na drugom, odmah iza Mađarske. Lekari upozoravaju da pušači čine više od 90 odsto obolelih od raka pluća i da nema organa na koji duvanski dim ne ostavlja posledice.

Svetski dan bez duvanskog dima obeležava se danas, a Srbija ga je dočekala sa oko 32 odsto odraslog stanovništva koje konzumira cigarete i druge duvanske proizvode. Procenjuje se da godišnje zbog pušenja u Srbiji prevremeno umre 15.000 stanovnika, dok u svetu umre osam miliona ljudi od posledica pušenja, a više od milion samo od izloženosti divanskom dimu.

Šefica Kancelarije za prevenciju pušenja Instuta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", prim. Biljana Kilibarda kaže da 32 odsto odraslog stanovništva konzumira neki duvanski proizvod, da je situacija kompleksna jer se do pre nekoliko godina govorilo samo o cigaretama, a danas i o drugim duvanskim proizvodima - nargilama, ali i elektronskim cigaretama.

Kolika je štetnost po zdravlje od zagrevanih duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta tek će se pokazati, Kilibarda kaže da se već zna za kratkoročne i dugoročni štetni efekti.

"Za elektronske cigarete ključni problem su mladi. U nekim istraživanjima identifikovano je više od 15.000 različitih aroma.To je privlačno za mlade. Pored samih aroma privlačan je i dizajn posebno na mlade. Treba naglasiti da nikotin ostavlja negativne efekte posebno na mozak. Nikotin ne samo da izaziva zavisnost, već može da dovede do poremećaja pažnje, procesa učenja, kontrole inpulsa", navela je Kilibarda.

Napominje da duvan u svom sastavu ima više od  7.000 štetnih sastojaka, od kojih je 250 toksično, 70 kancerogeno.

Rizik za razboljevanje

Duvanski dim je uzročnik mnogih bolesti, a najteži je rak pluća od koga svake godine oboli oko 7.000 ljudi, a borbu sa tom teškom bolešću izgubi oko 5.000 ljudi.

profimedia

 

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Mihailo Stjepanović rekao je nedavno za RTS da statistika ne mora da bude takva i naglašava da je jedan od glavnih faktora rizika za razbolevanje pušenje.

"Čini mi se da dosta pričamo o posledicama i o lečenju, a malo o glavnom uzroku, a to je pušenje. Preko 90 odsto obolelih od raka pluća su pušači“, navodi doktor Stjepanović.

Ističe da je pušenje faktor rizika i za brojne druge bolesti i da skoro da nema organa na koji duvanski dim ne ostavlja posledice.

"Svetska zdravstvena organizacija kaže da svake osme sekunde u svetu jedna osoba umre zbog posledica konzumiranja duvanskog dima“, kaže Stjepanović.

Ne daje simptome

Ono što predstavlja veliki problem je što rak pluća kasno daje simptome jer su pluća veliki organ, pa se ozbiljniji simptomi javljaju tek kada proces naraste i do nekoliko centimetara.

"Simptomi su kašalj, otežano disanje, bolovi u grudima, gubitak apetita, gubitak telesne težine, a posle, ako traje, javljaju se i ozbiljniji simptomi kao što je iskašljavanje krvi“, navodi Stjepanović.

Kaže da bi svi pušači stariji od 50 godina trebalo jednom godišnje da urade snimak grudnog koša.

"Svakako da je skrining nešto što bi moglo da promeni statistiku. Kako smo radili skenere zbog kovida, otkrivali smo rak pluća i koliko sam pratio te bolesnike, uspešno smo ih operisali i izlečili", ističe doktor Stjepanović.

Rano otkrivanje karcinoma

Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je u novembru prošle godine uvela program za rano otkrivanje karcinoma pluća. Projekat je pokrenuo Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, a sprovodi ga Institutu za plućne bolesti Vojvodine. 

Planirano je da program krene prošle godine, ali je odložen zbog korone. Skrining je krenuo u maju i do kraja avgusta pregledano oko 1.200 ljudi, a promene na plućima su otkrivene kod 31 osobe. Svi su operisani. Kod 10 pacijenata su bile benigne promene, a 21 pacijent je imao maligne promene na plućima.

Skrining program podrazumeva pregled niskodoznim skenerom, koji mnogo manje zrače od običnog skenera. Takvi programi već se sprovode u svetu, ali je Srbija prva zemlja "južno od Beča" koja je počela sa ranim otkrivanjem karcinoma pluća.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija